Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ústecký kostel známý pro svou šikmou věž bude osvětlován podle harmonogramu

Kraje: Ústecký / juml / ČTK / 11. května 2021 10:13
Ústecký kostel známý pro svou šikmou věž bude osvětlován podle harmonogramu

kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem
Autor: Wikipedie Commons

Ústí nad Labem - Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem, známý pro svou šikmou věž, bude při významných příležitostech osvětlován podle harmonogramu. V seznamu jsou státní svátky a významné dny, kdy je kostel nasvícený jinak než v běžných dnech. Různými barvami bude kostel svítit přes 40 večerů v roce. Některé dny, například 17. listopadu, na který připadá Den předčasně narozených dětí a státní svátek Den boje za svobodu a demokracii bude kostel osvícen od 19:00 do 22:00 purpurově a od 22:00 do rozednění trikolórou. Novinářům to řekl primátor města Petr Nedvědický.

"Dali jsme dohromady kalendář, kde akceptujeme významné dny. Ať už jsou to nějaké samozřejmě týkající se státnosti naší či jiných států, za prvé. Za druhé je tam velká akceptace svátků církevních, protože nasvětlujeme právě kostel," upřesnil Nedvědický. Ostatní běžné dny je kostel nasvícen teplou bílou barvou.

Již tuto sobotu u příležitosti státního svátku Dne vítězství bude kostel nasvícen barvami české vlajky, tedy trikolórou. Žlutě bude památka nasvícena 13. května, kdy je Český den proti rakovině. Jiné významné dny bude kostel svítit červeně, zeleně, růžově či zlatě.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie byl postaven kolem roku 1318. V osmdesátých letech 19. století byl přestavěn v pozdně gotickém stylu. Bombardování města v dubnu 1945 vážně narušilo základy chrámové věže a od té doby je věž vychýlena od kolmé osy o více než dva metry. Je uváděna jako nejšikmější stavba ve střední Evropě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)