Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Svatojánské slavnosti připomenou 300 let od blahořečení sv. Jana Nepomuckého, mši přenáší ČT2

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 15. května 2021 11:15
Svatojánské slavnosti připomenou 300 let od blahořečení sv. Jana Nepomuckého, mši přenáší ČT2

Ilustrační foto - Slavnosti Navalis v roce 2010
Autor: navalis.cz

Praha - Výročí 300 let od blahořečení svatého Jana Nepomuckého dnes v Praze připomenou Svatojánské slavnosti Navalis. Slavnosti zahájí v 17:30 mše v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. přenášet ji bude živě ČT2. Následovat bude procesí na Karlově mostě a zvonění z kostelů zasvěcených svatému Janu Nepomuckému. Kvůli omezením proti epidemii covidu-19 se ale neuskuteční původně plánovaná regata veslic ani otužilecké plavání. Kvůli nesouhlasu primátora hlavního města Zdeňka Hřiba (Piráti) nebude ani plánovaný přelet vojenských letounů nad Karlovým mostem.

Ministerstvo zdravotnictví pořadatelům udělilo výjimku na uspořádání slavností, i když současná epidemická situace zatím neumožňuje velká shromáždění. V dřívějších letech Navalis navštěvovalo až 25.000 lidí. Loni už se akce konala kvůli epidemii covidu-19 v zúžené podobě. Včetně pořadatelů se jí zúčastnila jen povolená stovka lidí a desítky přihlížejících. Další ji mohli sledovat on-line. Stejnou možnost budou mít zájemci i letos.

První svatojánské slavnosti se konaly v roce 1715. Letos se v Praze uskuteční potřinácté v obnovené tradici. Po mši na Pražském hradě vyrazí svatojánské procesí přes Karlův most ke kostelu křižovníků na Starém městě. Akci ukončí koncert, na kterém podle pořadatelů zazní symfonie Svatojánské zvony od skladatele a dirigenta Kryštofa Marka. Na počest letošního výročí svatého Jana Nepomuckého by se také mělo rozeznít víc než 300 zvonů, které nesou jméno tohoto světce.

Organizátoři původně plánovali bohatší program, následně ho ale omezili. Neuskuteční se seskoky pěti parašutistů ani přelet vojenských letounů nad Karlovým mostem. Pořadatelé plán zrušili po kritice primátora, podle kterého by průlet zbytečně ohrozil vodní ptactvo. Nebude ani ohňostroj, otužilecké plavání či regata veslic, sdělili pořadatelé ČTK. Hlediště na pontonech podle nich bude zcela zredukováno.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)