Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka nadále podporuje Lipovskou, předseda ČBK Graubner ji vyzval k rezignaci

Domácí zpravodajství / juml / ČTK, jb, red. / 18. května 2021 20:30
Kardinál Duka nadále podporuje Lipovskou, předseda ČBK Graubner ji vyzval k rezignaci

Zvolení nominantky české biskupské konference Hany Lipovské oslavovali na sociálních sítích nejvíce Dominik Duka, SPD, Trikolora a Komunistická strana. Všechny tyto strany hlasovaly v poslanecké sněmovně pro zdanění finančních náhrad církevních restitucí
Autor: Facebook Dominika Duky

Praha/Olomouc - Kardinál Dominik Duka nadále stojí za nominací ekonomky Hany Lipovské do Rady České televize (ČT). Uvedl to dnes ve svém prohlášení na svém webu a sociálních sítích. Reagoval tak zřejmě na stanovisko předsedy ČBK arcibiskupa Jana Graubnera, zveřejněné na webu ČBK v minulých dnech:  "Mrzí mě, že členka Rady, kterou nominovala Česká biskupská konference, vyvolává dojem, že hájí zájmy některých konkrétních skupin a osob. V tomto ohledu chápu a sdílím obavy veřejnosti," uvedl Graubner. Dodal, že jediné, co může učinit, a co již udělal, je vyzvat Lipovskou, aby zvážila své setrvání v Radě ČT a na post rezignovala.

Lipovskou do rady nominovala Česká biskupská konference (ČBK) a jejich nominaci byla opakovaně řadou katolických věřících kritizována. Sám Jan Graubner se od jejích politických názorů loni distancoval. „Jedná se o osobní názory paní Lipovské a práci redaktorů, ne o postoj České biskupské konference. Paní Lipovská byla nominována do Rady České televize, tedy jakákoliv vyjádření o jiných tématech jsou pouze osobního charakteru,“ uvedl loni v září v reakci na Lipovské výroky o kořenech Evropské unie.   

Kardinál Duka je přesvědčený, že Lipovská čelí dalšímu kolu nevybíravých útoků. "Cítím za svou povinnost už poněkolikáté zopakovat, že si za nominací dr. Lipovské do Rady ČT pevně stojím, stejně jako za svým názorem na otázku jejich odborných a morálních kvalit," uvedl dnes kardinál.

Znepokojení nad působením Lipovské v radě veřejnoprávní televize nedávno vyjádřila nedávno více než stovka signatářů dopisu adresovaného olomouckému arcibiskupovi a předsedovi ČBK Graubnerovi. V textu, na který dnes upozornil server Forum24, tvrdí, že Lipovská svou roli při kontrole ČT pochopila jako konfrontační a její útoky na ředitele ČT Petra Dvořáka mohou vést k zablokování veškeré komunikace mezi ředitelem a radou, nebo k jeho odvolání. Mlčení biskupského sboru k jednání Lipovské podle autorů dopisu ohrožuje důvěryhodnost biskupů u řady věřících i nevěřících.

„Kontrolní úloha Rady ČT samozřejmě nevylučuje kritiku, někdy i důraznou. Ale konfrontační styl Hany Lipovské a v poslední době přímé útoky na generálního ředitele Petra Dvořáka nemohou vést k ničemu jinému, než k zablokování veškeré komunikace mezi ním a Radou ČT, nebo k jeho odvolání. To by ale nyní vedlo k destabilizaci celé České televize,“ píší signatáři dopisu, kteří dále zdůrazňují, že „v současné informační válce, která bohužel zasahuje i naši zemi, jsou média veřejné služby – a Česká televize především – důležitými majáky informační spolehlivosti a jejich destabilizace je naprosto nežádoucí.“

Předseda ČBK na dopis reagoval v prohlášení, které minulý týden biskupská konference zveřejnila na webu a které končí slovy: "Pro ČBK, které jsem nyní předsedou, je to citelné ponaučení."

Členkou Rady ČT je Lipovská od loňského května. Počátkem letošního dubna Lipovská obvinila ředitele ČT Dvořáka ze střetu zájmů kvůli tomu, že vlastní podíl ve společnosti Gopas, od které si televize objednala školení. Střet zájmů, za který by mu hrozilo odvolání z čela televize, Dvořák odmítl. Žádné nedostatky v obchodních vztazích ČT se školící firmou Gopas následně nezjistila dozorčí komise Rady ČT.

Koncem května by poslanci měli volit další členy Rady ČT, která se průběžně obnovuje po vypršení mandátu některých členů. Do uzší volby neprošli téměř žádní kandidáti nominovaní církvemi.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)