Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Češi a Němci slavili společné bohoslužby v rámci ekumenického Kirchentagu a za oběti pandemie

Ze světa / kir / ERC, ČTK / 19. května 2021 11:05
Češi a Němci slavili společné bohoslužby v rámci ekumenického Kirchentagu a za oběti pandemie

Ilustrační foto z ekumenického Kirchentagu
Autor: www.oekt.de/bilder

Praha, Franfurkt, Hof, Bad Brambach, Karlovy Vary - Ani pandemická situace neodradila německé pořadatele třetího ekumenického Kirchentagu od uspořádání pestrého programu pro své účastníky, tentokrát v online prostoru s biblickým tématem z Markova evangelia „Jděte se podívat.“

Česká ekumena se do programu zapojila spoluprací Ekumenické rady církví (ERC) a České biskupské konference (ČBK) při projektu česko-německé bohoslužby online. Tato bohoslužba byla sloužena a přenášena v sobotu 15. května ze dvou míst – z římskokatolického kostela sv. Jiljí v Nymburce a z evangelického kostela v Kelsterbachu u Frankfurtu nad Mohanem. Vysluhovali ji zástupci církve Českobratrské evangelické, Římskokatolické, Církve československé husitské, Evangelické církve augsburského vyznání, Církve bratrské, evangelické Friedensgemeinde a Křesťanského společenství v Nymburce. Po bohoslužbě mohli účastníci přejít do virtuální kavárny (prostřednictvím aplikace wonder.me) a zapojit se do již zcela neformální konverzace s dalšími věřícími.

Přímý přenos česko-německé bohoslužby (www.ekumenickarada.cz/kirchentag) či další programy 3. ekumenického Kirchentagu (www.oekt.de) jsou na webu k přehrání ze záznamu.

 

Další česko -německé bohoslužby připomněly oběti pandemie

Kromě bohoslužby v rámci Kirchentagu si v Sasku, Bavorsku a na západě Čech lidé v neděli na třech koordinovaných ekumenických bohoslužbách připomněli oběti pandemie covidu-19. Sešli se na bohoslužbách v bavorském městě Hof, saském městě Bad Brambach a v Karlových Varech, informoval server Bayerischer Rundfunk (BR).

Ekumenické bohoslužby se v Česku a ve dvou německých spolkových zemích, které s ním sousedí, konaly současně. Lidé si na nich připomínali nejen ty, kteří během pandemie covidu-19 zemřeli, ale hovořilo se i o těch, kteří kvůli ní trpěli. Vedení zemského okresu Horní Franky, ve kterém leží město Hof, v prohlášení uvedlo, že bohoslužby měly posloužit i jako vyjádření díků "za velkou soudržnost" příhraničních regionů.

Podle webu BR vzešel podnět k uspořádání ekumenických bohoslužeb z české strany. V Karlových Varech zádušní mši sloužil emeritní biskup František Radkovský.

Česko-německé pohraničí patřilo v první čtvrtině letošního roku k evropským regionům obzvlášť postiženým šířením koronaviru. Okresy Cheb a Sokolov se v únoru kvůli rychlému šíření koronaviru uzavřely. Také příhraniční bavorské a saské okresy patřily v první čtvrtině roku v Německu k nejpostiženějším. Podle některých německých politiků a médií za to mohlo právě sousedství s Českem, kde se nákaza šířila.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)