Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Synodním seniorem ČCE byl zvolen Pavel Pokorný, synodním kurátorem Jiří Schneider

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 21. května 2021 10:24
Synodním seniorem ČCE byl zvolen Pavel Pokorný, synodním kurátorem Jiří Schneider

Nový synodní senior ČCE Pavel Pokorný
Autor: www.evangelik.cz

Praha - Na právě probíhajícím synodu Českobratrské církve evangelické (ČCE) v Praze byl zvolen nový synodní senior Pavel Pokorný (*1960) a synodním kurátorem se stal Jiří Schneider (*1963). To jsou statutární zástupci církve zvolení na šestileté období. Se zbytkem šestičlenné synodní rady budou uvedeni do služby 22. listopadu. Synodní rada je správní orgán ČCE, v čele stojí synodní senior/ka (duchovní) a synodní kurátor/ka (laik). Oba mají po dvou náměstcích.

Pavel Pokorný je farářem v Praze Střešovicích, předtím byl 14 let na sboru v Trutnově. Působí i jako nemocniční kaplan. Jiří Schneider má dlouholeté zkušenosti v diplomacii. V letech 2010 - 2014 pracoval jako první náměstek ministerstva zahraničí a státní tajemník pro Evropskou unii. Po sametové revoluci byl poslancem a později velvyslancem v Izraeli. Je i aktivním hudebníkem a sborový kantor.

Pro oba je to již druhé volební období v synodní radě. Podle portálu synodcce.cz Pavel Pokorný ve volbě získal více hlasů než druhý kandidát Roman Mazur. Na místo synodní kurátorky také kandidovala Simona Kopecká z Opavy.

Synodním seniorem ČCE byl zvolen Pavel Pokorný, synodním kurátorem Jiří Schneider

Nově zvolená synodní rada ČCE
Autor: www.e-cirkev.cz

Evangelíci si do vedení zvolili i dvě ženy

Prvním náměstkem synodního seniora byl zvolen Ondřej Titěra (*1964) z Jablonce nad Nisou, který již také v synodní radě působil. Ve volbě porazil o šest hlasů Romana Mazura (*1974), seniora Pražského seniorátu. Ten byl později zvolen za druhého náměstka. Ondřej Titěra sloužil jako farář i v jihomoravském sboru v Miroslavi a Roman Mazur zase ve slezské Ostravě.

Náměstci synodního kurátora byli voleni ze širokého spektra kandidátů. Konventy byly do volby navrženi Daniel Fojtů, Petr Hladík, Matěj Cháb, Simona Kopecká, Jakub Pavlis, Jana Šarounová a Petr Štulc. Z rozpravy navíc přibyl Milan Přívratský.

První náměstkyní synodního kurátora byla zvolena Simona Kopecká, a to jako první žena v dnes zvolené synodní radě, následována Janou Šaronovou z Prahy, která se stala druhou náměstkyní. V synodní radě jsou tak podruhé dvě ženy v jednom volebním období. V historii církve nebyla zatím zvolena žádná farářka do pozice synodní seniorky, ani jako náměstkyně. Synodní kurátorky pak byly již tři: Lýdie Roskovcová, Mahulena Čejková a Lia Valková.

Odpoledne byl také zvolen nový předseda synodu Michal Kitta, a to na dvouleté období. Studentskou farářkou se pak stala Jana Hofmanová.

Jednání synodu probíhá v Komunitním centru Matky Terezy v Praze na Chodově a z důvodu protiepidemických opatření má zkrácený, jednodenní formát. Synod se bude až do večera zabývat také dosavadním fungováním a hospodařením církve v souvislosti s přechodem na samofinancování. Na programu je projednání otázek kolem stavby dvou pražských škol Evangelické akademie, investice v krkonošském středisku církve Horský domov, vrcholící příprava nového evangelického zpěvníku či výstupy komise zabývající se přípravou rozhovoru a stanoviskem ČCE k otázce manželství dvou lidí stejného pohlaví.

Synod schválil i poselství ke společnosti, ve kterém poděkoval všem, kdo v těžké době pandemie aktivně hledali způsob, jak být v kontaktu s lidmi, jak posilovat naději, jak předávat evangelium.

Podrobný program a aktualizovaná textová online reportáž z jednání je k dispozici na stránce synodu www.synodcce.cz

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)