Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Superintendetkou metodistů se stala Ivana Procházková. Žena je i ve vedení církve na jihu Afriky

Domácí zpravodajství / kir / SCEAV, red. / 29. května 2021 16:43
Superintendetkou metodistů se stala Ivana Procházková. Žena je i ve vedení církve na jihu Afriky

Superintendentka Evangelické církve metodistické Ivana Procházková
Autor: www.ceskatelevize.cz

Praha - V pátek 21. května byla na slavnostní bohoslužbě v pražské modlitebně v Ječné ulici pověřena úřadem superintendenta Evangelické církve metodistické v České Republice Ivana Procházková. Jménem ekumeny se bohoslužby účastnil také biskup Slezské církve augsburského vyznání Tomáš Tyrlík. Web slezské církve o uvedení do úřadu také podrobně informuje. Procházková byla zvolena již začátkem roku.

Ivana Procházková se narodila v roce 1971 v Brně. V Brně vystudovala gymnázium a na Filozofické fakultě hudební vědu a estetiku. Krátce učila hudbu na školách v Brně a v Praze. V roce 1994 nastoupila na Evangelickou teologickou fakultu v Praze. V roce 1997 se vdala, její muž Petr plnil doposud funkci superintendenta v české části Evangelické církve metodistické. Mají spolu tři děti.

Ivana Procházková je doktorkou teologie (specializace: starozákonní teologie) a působila jako farářka v Plzni a v Praze. V rámci Institutu vzdělávání měla od roku 2010 na starosti další vzdělávání laiků a kazatelů. Je první ženou v úřadu superintendenta.

V čele Evangelické církve metodistické stojí od roku 2005 její biskup Patrick Streiff. Jeho diecéze zahrnuje dvanáct zemí Evropy (Albánie, Bulharsko, Chorvatsko, Česká republika, Francie, Maďarsko, Makedonie, Polsko, Srbsko, Slovensko, Švýcarsko) a dvě země v Africe (Alžírsko, Tunisko).

Evangelická církev metodistická je světovou církví, která vzešla z probuzeneckého hnutí 18. století uvnitř tehdy již reformací zasažené Anglikánské církve. Jejím zakladatelem byl anglikánský duchovní John Wesley (1703–1791). Metodismus v Česku vznikl působením česky mluvících misionářů metodistické církve z Texasu. Kazatelé byli motivováni myšlenkou, že metodismus vděčí právě českým zemím jako kolébce Jednoty bratrské za to, že John Wesley uvěřil působením ochranovských misionářů, a že by těmto zemím měli splatit svůj dluh. Wesley několikrát navštívil Ochranov (Herrnhut), kde slyšel kázat misionáře a kazatele Kristiána Davida, rodáka z Ženklavy u Nového Jičína, jenž jej tak nadchl svými kázáními, že si je Wesley podrobně opisoval do svého deníku, připomínají slezští evangelíci svého rodáka. V roce 1921 vznikly první sbory církve metodistické v Československu; předtím roku 1920 probíhala stanová evangelizační shromáždění.

Superintendetkou metodistů se stala Ivana Procházková. Žena je i ve vedení církve na jihu Afriky

Biskupka Luterské evangelické církve v Jižní Africe
Autor: https://southernafricanconnections.wordpress.com/

V Jižní Africe byla žena vysvěcena na biskupa 

Minulý týden byla do vedení místní církve uvedena i další žena. Na svatodušní neděli se konala liturgie s biskupským svěcením White Makabe Rakuby. Dr. Rabuka se stala biskupkou Luterské evangelické církve v Jižní Africe (ELCSA). Video se svěcením je ke shlednutí na youtube.

K církvi se hlásí přes půl milionu pokřtěných členů. Je rozdělena do sedmi diecézí a kromě Jihoafrické republiky spravuje i území Botswany a malého Svazijského království a Lesotha. Církev má členy převážně mezi černošským obyvatelstvem, ale usiluje o rovnost všech obyvatel jihu Afriky, jak uvádí na svém webu: "Tešíme se na den, kdy všechny luterské církve v Jižní Africe budou sjednoceny a rozděleny pouze regionálně, nikoliv podle barvy a rasy."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)