Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Církevní školy byly úspěšnější v udržení dětí při on-line výuce. Podle Holuba vytváří komunitu

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 7. června 2021 23:09
Církevní školy byly úspěšnější v udržení dětí při on-line výuce. Podle Holuba vytváří komunitu

Ilustrační foto: Křížová cesta v církevní základní škole v Hradci nad Moravicí
Autor: Clovekavira.cz / Michael Bujnovský

Praha - Dětí, které se neúčastnily distanční výuky a jejichž rodiče nejsou v kontaktu se školou, bylo u církevních škol desetina proti celorepublikovému průměru. Vyplývá to z průzkumu, který dnes novinářům prezentovala Česká biskupská konference. Podle březnového odhadu České školní inspekce se asi 10.000 žáků ZŠ a studentů SŠ nepřipojilo k on-line výuce, je to asi 1,13 procenta žáků z celé země. U církevních škol šlo o tři desítky dětí, tedy asi 0,18 procenta.

"To, že škola funguje nejen jako poskytovatel státem povinných služeb, ale aktivně vytváří komunitu občansky aktivních lidí, kteří se vzájemně podporují a kterým není lhostejné, co se kolem nich děje, je pravděpodobně důvodem, proč tyto školy zvládly udržet kontakt s naprostou většinou žáků i v této náročné době," řekl plzeňský biskup Tomáš Holub, který má v ČBK na starosti církevní školství.

Do církevních škol v České republice včetně mateřských chodí téměř 17.000 žáků. V ČR je celkem 149 církevních škol a tvoří 1,36 procenta ze všech škol. Diecéze katolické církve zřizují 63 škol, 31 zřizují řády a řehole katolické církve, 52 zřizují ostatní křesťanské církve a tři školy jsou židovské. Nejvíce je mateřských a také středních škol. O církevní školství je podle ČBK obecně zájem a mnoho škol nemůže uspokojit všechny zájemce.

Zástupci biskupské konference dnes uvedli, že na základní školy a mateřské školy se dostanou asi dvě třetiny uchazečů, na gymnázia třetina. Jen asi 20 procent žáků církevních škol je podle ČBK z věřících rodin.

Jarní on-line výuka ukázala, že se stále častěji využívaly služby školních psychologů a obdobných odborníků. V církevních školách, kde je většinou školní poradce, kaplan nebo psycholog standardní součástí učitelského sboru a s dětmi se zná, se právě tyto vztahy ukázaly jako nenahraditelná pomoc, uvedli dnes zástupci ČBK.

Velkou oblibu měly podle nich i netradiční aktivity cílící mimo běžnou výuku a stmelující kolektiv tříd i celé školy.

Výzkum uskutečnila ČBK letos v dubnu a květnu, zúčastnily se ho katolické školy i většina ostatních církevních škol.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)