Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František nepřijal rezignaci kardinála Marxe

Ze světa / kir / ČTK, vaticannews / 10. června 2021 13:38
Papež František nepřijal rezignaci kardinála Marxe

kardinál Reinhard Marx
Autor: Wikipedia.org / Dieter Schmitt / Creative Commons

Vatikán - Papež František nepřijal rezignaci Reinharda Marxe o odstoupení z úřadu mnichovsko-freisingského arcibiskupa, uvádí server Vaticannews. Vyplývá to z papežova španělsky psaného dopisu kardinálu Marxovi, který byl dnes zveřejněn.

Podle překladu české redakce Vaticannews papež František doslova píše: „Pokračujte v duchovní obnově církve, jak navrhujete, ovšem jako arcibiskup mnichovský a freisingský“, a děkuje německému kardinálovi za jeho odvahu a doporučuje tamní katolické církvi, aby se vyrovnávala s krizí, vyvolanou sexuálním zneužíváním ze strany některých jejích členů. „Musíme převzít odpovědnost za dějiny, a to jako jednotlivci i jako společenství. Tváří v tvář tomuto zločinu nemůžeme zůstat lhostejní“, pokračuje papež a varuje před politikou pštrosa, který strká hlavu do písku: „Celá církev je v krizi kvůli zneužívání a nemůže učinit krok vpřed, aniž by tuto krizi přijala. Nepomáhá pštrosí politika, ani sociologismy či psychologismy. Krizi je třeba uchopit z pohledu naší velikonoční víry“.

Sexuální zneužívání a způsob, jakým se s ním v církvi nakládalo, byl až donedávna katastrofální, přiznává papež. „Uvědomit si pokrytectví ve způsobu života z víry je milost a první krok, který musíme udělat“ Ačkoli, jak dále podotýká, nikoli každý je schopen se krizi vystavit a přijmout ji, je právě toto jediná cesta. Předsevzetí ke změně života, aniž bychom se sami vydali všanc, totiž nikam nevede.

V případě skandálů sexuálního zneužívání je samozřejmě zapotřebí „hodnotit historické události hermeneutikou doby, ve které k nim došlo“, poznamenává František, avšak to nikoho nezbavuje úkolu, aby za ně převzal odpovědnost v dnešní době.

Rezignace vyvolala rozruch

Rezignací chtěl kardinál Marx, který stál v letech 2014 až 2020 v čele Německé biskupské konference, vzít svůj díl odpovědnosti za "katastrofu sexuálního zneužívání v uplynulých desetiletích". Uvedl, že kvůli skandálům se katolická církev ocitla na mrtvém bodě, a dodal, že vyšetřování událostí ukázalo na vady v katolickém aparátu i na selhání církevních představitelů. Obsah rezignačního dopisu, který kardinál zaslal papežovi na konce května, vyvolal v církvi velký rozruch.

Marx je v Německu považován za stoupence reformního křídla. V roce 2013 ho František jmenoval do rady osmi kardinálů, která měla papežovi pomoci s reformou fungování církve. Velice známou se stala jeho kniha Kapitál, ve které se zabýval myšlenkami svého jmenovce filozofa Karla Marxe.

Katolická církev v Německu čelila v posledních letech více případům sexuálního obtěžování, kterých se údajně dopustili její duchovní. Zpráva iniciovaná samotnou církví v Německu uvedla, že duchovní v zemi v letech 1946 až 2014 zneužili nejméně 3677 lidí. Více než polovině obětí bylo do 13 let a téměř třetina z nich byli ministranti.

Letos jiná zpráva o sexuálním obtěžování vynesla na světlo mnoho podobných případů v největší německé arcidiecézi se sídlem v Kolíně nad Rýnem, kam Vatikán vyslal na konci května inspekci. Ta má mimo jiné vyhodnotit počínání stávajícího biskupa a konzervativního kardinála Rainera Marie Woelkiho. Hamburský arcibiskup, který dříve v Kolíně nad Rýnem působil, papeži rovněž nabídl rezignaci a byl mu povolen "oddechový čas".

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)