Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ke sbírce na zvony v Přerově se připojili i potomci obětí ze Švédských šancí

Kraje: Olomoucký / kir / ČTK / 19. června 2021 0:58
Ke sbírce na zvony v Přerově se připojili i potomci obětí ze Švédských šancí

Kopec Švédské šance od severu
Autor: Wikipedia.org

Přerov - Ke sbírce na tři nové zvony do kostela sv. Vavřince v Přerově se připojili i potomci obětí ze Švédských šancí. Právě památku obětí tohoto masakru na konci druhé světové války, který se odehrál nedaleko Přerova, chtějí zvony uctít. Na jednom z nich mají být odlita jména zavražděných dětí. Na zvony přispívají lidé prostřednictvím transparentního účtu, dosud se na něm sešlo čtvrt milionu korun, informovala ČTK za spolek Přerovské zvony smíření Anna Sýkorová. Celkově je potřeba vybrat tři miliony korun.

"Ihned po vyhlášení sbírky se nám začali ozývat potomci obětí ze Švédských šancí. Protože řada z nich žije na Slovensku a v Německu, byl zřízen i sbírkový účet v eurech, aby mohli snáz přispět ze zahraničí, s některými z nich se nyní setkáme i osobně na sobotním pietním aktu k příležitosti výročí masakru," uvedl místopředseda spolku Petr Mlčoch.

Jména 74 dětí zavražděných v noci z 18. na 19. června 1945 na Švédských šancích mají být odlita na největším z nových zvonů. "Největší zvon má mít přibližně 1800 kilogramů a jmenovat se bude Jan Pavel. Jméno bylo zvoleno podle jedenáctiměsíčního chlapce, který byl jednou z nejmladších obětí masakru. Zároveň ale odkazuje i k papeži Janu Pavlu II., který často mluvil právě o smíření," podotkl místopředseda spolku a přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

Další dva zvony mají mít 600 a 400 kilogramů. "Ten větší bude mít jméno Marie, podle nedalekého poutního místa na Hostýně. Je symbolické, že z jediného funkčního okna na věži kostela sv. Vavřince není kvůli okolním vysokým budovám příliš dobrý výhled, jde odtud ale vidět právě místo masakru na nedalekých Švédských šancích a také na baziliku na Hostýně," uvedl předseda spolku a děkan Josef Rosenberg. Menší zvon ponese jméno František, odkazovat bude ke svatému Františkovi z Assisi i současnému papeži Františkovi, jejichž společným tématem je úcta k přírodě a také smíření.

Nové zvony mají připomenout nejen jeden z nejhorších případů msty na německy mluvícím obyvatelstvu v poválečném Československu, během kterého bylo bylo na nedalekých Švédských šancích v červnu 1945 zabito 267 lidí, ale i doplnit chybějící místa ve věži kostela sv. Vavřince. Zvony tam chybějí od března roku 1942, kdy byly odebrány pro válečné účely a jejich místa zůstala prázdná. V roce 1956 se podařilo Přerovu získat jeden zvon pocházející ze zrušeného kostela sv. Anny ve Staré vodě na Libavé. Zástupci spolku by chtěli vrátit zvony na věž do konce března příštího roku, k 80. výročí jejich sejmutí v roce 1942. Bližší informace o sbírce jsou na www.prerovskezvony.com.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)