Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Světový luterský svaz zvolil poprvé v historii generální tajemnicí ženu

Ze světa / vlu / E-cirkev.cz / 22. června 2021 19:29
Světový luterský svaz zvolil poprvé v historii generální tajemnicí ženu

Protestantská teoložka Anne Burghardt z Estonska je zároveň i první ženou, která bude tuto funkci zastávat
Autor: Světový luterský svaz

Ženeva (Švýcarsko) - Rada Světového luterského svazu (LWF) zvolila v sobotu 19. června 2021 poprvé na pozici generálního tajemníka zástupce regionu střední a východní Evropy. Protestantská teoložka Anne Burghardt z Estonska je zároveň i první ženou, která bude tuto funkci zastávat.

45letá Anne Burghardt působí na Teologickém institutu Estonské evangelické luterské církve a také jako poradkyně své církve pro mezinárodní a ekumenické vztahy. Po svém zvolení poděkovala za důvěru a zdůraznila, že je to pro ni velká čest i odpovědnost.

„Cítím se pokorně před touto velkou ctí a jsem hluboce vděčná za důvěru, kterou mi členové Rady projevili. Přijímám tuto velmi zvláštní odpovědnost ve společenství, modlím se o vedení Božím Duchem,“ uvedla Burghardt po zvolení.

Od svého předchůdce Martina Jungeho převezme úřad 1. listopadu 2021. Chilský teolog Junge byl generálním tajemníkem LWF od roku 2010 a v roce 2017 byl znovu zvolen na druhé sedmileté funkční období. Před rokem ale oznámil svou předčasnou rezignaci. Druhým kandidátem, který se v letošní volbě spolu s Anne Burghardt ucházel o vedoucí post, byl zimbabwský teolog Kenneth Mtata.

Celosvětové církevní společenství LWF sdružuje 148 církví s luterskou tradicí. Zastupuje tak více než 77 milionů křesťanů v 99 zemích světa. Mezi členy svazy je i Českobratrská církev evangelická, ta se k němu připojila v roce 2004.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)