Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikánská muzea jsou opět přístupná

Ze světa / oha / Vlastní zpráva / 28. června 2021 0:34
Vatikánská muzea jsou opět přístupná

Exponát ve vatikánském muzeu
Autor: Ondřej Havelka

Vatikán - Po delší pauze způsobené pandemií covidu se návštěvníkům opět otevřela vatikánská muzea; vedle obecně známých exponátů si návštěvník může prohlédnout jedny z nejstarších dochovaných tabulek s náboženskými klínopisnými texty z oblasti Mezopotámie, vodunské africké masky a mnoho dalšího z rozličných náboženství.

"Zážitek je významně násoben faktem, že v muzeích budete v těchto dnech téměř sami. Obvyklá denní návštěvnost vatikánských muzeí dosahuje závratného čísla 20 000 návštěvníků denně, dnes potkáte na úctyhodné ploše vatikánských síní jen několik dalších návštěvníků a může se Vám snadno stát – tak jako mě minulý týden –, že v Sixtinské kapli budete sami," uvedl zpravodaj magazinu Christnet Ondřej Havelka. Katolíci podle Havelky také ocení zcela prázdné mše v bazilice sv. Petra.  "Pátrám v paměti, zda jsem někdy jindy než minulou sobotu zažil situaci, kdy šest kněží sloužilo mši pouze pro mě a to ještě v tak krásném prostředí, jaké bazilika skýtá," píše dále Havelka.

Expozice klínopisných tabulek je unikátní a v krásných prostorech nabízí průhled náboženskou historií velmi hluboko, až na samý počátek kulturních dějin lidstva. V přízemí vatikánských muzeí se nachází rozsáhlá expozice afrických náboženských masek a rituálních předmětů, které by mohly na půdě papežského sídla překvapit. "Je toho ale mnohem více a zanedbatelnou výhodou není ani skutečnost, že nejen ve Vatikánu, ale v celém Římě jsou v těchto dnech lidé velmi vstřícní, váží si prvních zákazníků po dlouhé pauze a atmosféra obnovení běžného života se propisuje do jejich skvělé nálady. Jako milovník kávy musím také vyzdvihnout vynikající italské espreso, které ve vatikánských muzeích dostanete sice do kelímku, zato však s vatikánským znakem a kromě toho, že je vynikající, můžete si s ním vyjít ven do prázdných vatikánských zahrad," dodává Havelka.

Vatikánská muzea nabízí v náboženské oblasti mnohem více než jen přehlídku katolické historie, na své si přijdou milovnící původních náboženství z celého světa. Otevření se opět dočkala i významná archeologická lokalita Ostia Antica.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)