Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Polský arcibiskup Głódź, potrestaný Vatikánem za krytí sexuálního zneužívání, byl zvolen starostou

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 1. července 2021 17:33
Polský arcibiskup Głódź, potrestaný Vatikánem za krytí sexuálního zneužívání, byl zvolen starostou

Gdaňský arcibiskup Sławoj Leszek Głódź
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Piaski - Bývalý gdaňský arcibiskup Sławoj Leszek Głódź byl zvolen starostou ve své rodné obci Piaski v severovýchodním Polsku. V úterý se poprvé zúčastnil zasedání zastupitelstva jako nejvyšší představitel obce. Pro Rádio Zet Głódź uvedl, že rozhodnutí nekonzultoval s Vatikánem ani s kolegy z polského episkopátu, protože nejde o vládní funkci. Arcibiskup tvrdí, že tak nejedná v rozporu s kanonickým právem.

V kodexu kanonického práva je uvedeno, že: „Duchovním je zakázáno přijímat veřejné úřady spojené s výkonem světské moci.“ Bez dovolení ordináře duchovní nesmí přijímat správu majetku, která nepatří duchovním osobám ani světské úřady s nimiž je spojena povinnost vyúčtování.

Głódź patřil k prominentním církevním hodnostářům v Polsku. Od roku 1991 měl na starosti pastorační činnost v armádě, za což získal hodnost generála. Gdaňským arcibiskupem byl od roku 2008 do srpna 2020, kdy papež František přijal jeho rezignaci v souvislosti s dosažením 75 let věku.

V listopadu 2019 se v Gdaňsku konaly protesty, během nichž demonstranti Głódźe obviňovali ze zatajování indicií o sexuálním zneužívání v oblasti jeho působnosti. Kromě toho čelil obviněním, že šikanoval a ponižoval podřízené a že církevní funkce rozdával výměnou za dary. Arcibiskup všechna obvinění odmítl. Głódź se objevil také ve filmovém dokumentu Jen to nikomu neříkej, který se věnuje sexuálnímu zneužívání dětí a mladistvých v polské katolické církvi. V tomto snímku jsou záběry z pohřbu kněze Franciszka Cybuly, který se přiznal k obtěžování chlapců. Głódź na zádušní mši velebil jeho činy, i když měl důkazy o tom, co duchovní dělal.

Vatikán ho v březnu 2021 potrestal „v důsledku ukončeného vyšetřování“, které postupovalo podle postupů stanovených papežem Františkem v motu proprio „Vos estis Iux mundi“ z roku 2019.

Głódź podle nařízení Svatého stolce musí žít mimo území své bývalé diecéze a nesmí se na tomto území účastnit veřejných liturgií ani nenáboženských shromáždění. Arcibiskupovi bylo také přikázáno poskytnout „přiměřenou částku“ ze svých osobních fondů Nadaci sv. Josefa, která usiluje o prevenci zneužívání a pomáhá obětem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)