Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Během cyrilometodějské poutní bohoslužby biskupové ocenili Jiřího Grygara a další osobnosti

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 5. července 2021 11:23
Během cyrilometodějské poutní bohoslužby biskupové ocenili Jiřího Grygara a další osobnosti

Ilustrační foto: sochy sv. Cyrila a Metoděje ve stejnojmenném kostele v Olomouci - Hejčíně
Autor: Wikipedia.org / Opavjar / Creative Commons

Velehrad - Dny lidí dobré vůle na Velehradě na Uherskohradišťsku dnes vyvrcholí slavnostní poutní bohoslužbou. Velehradské cyrilometodějské slavnosti jsou jednou z největších církevních událostí v zemi, konají se vždy 4. a 5. července. Připomínají slovanské věrozvěsty Cyrila a Metoděje, které dnešním státním svátkem Česko slaví.

Liturgie se konala na prostranství před velehradskou bazilikou. Hlavním celebrantem byl kardinál Dominik Duka, kazatelem brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Mše se tradičně účastní tisíce lidí, loni byly cyrilometodějské slavnosti kvůli pandemii koronaviru výrazně omezené, v oba dny mohlo do poutního areálu zavítat vždy jen tisíc lidí. Letos není počet věřících na pouti nijak omezen, pouze nedělního večerního benefičního koncertu se mohlo zúčastnit maximálně 5000 lidí.

Na konci bohoslužby bylo oceněno několik osobností. Historika umění a prorektora pro tvůrčí a ediční činnost Univerzity Karlovy Jana Royat, astronoma a astrofyzika Jiříhp Grygara či ředitele televize Noe Leoše Ryška ocenili zástupci České biskupské konference (ČBK). Biskupové tradičně předávají ocenění o velehradské pouti.

Royt dostal Řád sv. Cyrila a Metoděje za přínos v oblasti křesťanského umění, zabývá se křesťanskou ikonografií a středověkým malířstvím. Je členem Vědecké rady Národní galerie v Praze, působí či působil jako stálý i externí pedagog na řadě vysokých škol, publikoval řadu monografií a studií. Řád sv. Cyrila a Metoděje je určen tvůrcům v oblasti umění a kultury, jejichž dílo oslovuje a obohacuje společnost a přispívá k její duchovní a mravní obnově na základě křesťanských hodnot. Děkovné uznání ČBK získal ředitel televize Noe Leoš Ryška za velký přínos v oblasti televizní tvorby.

Pamětní medaile ČBK byly uděleny České asociaci sester jako výraz poděkování zdravotnickým pracovníkům za jejich náročnou a obětavou službu, zvláště v současné době. Pamětní medaili dostal i Karel Kavička za službu pro dobro církve, zejména dlouholetou práci pro obnovu Mariánského sloupu v Praze, také popularizátor vědy v oblasti astronomie, astrofyziky a vztahu vědy a víry Jiří Grygar. Obdržel ji i Božetěch Kostelka, a to za věrnost křesťanským zásadám a celoživotní službu pro dobro církve prostřednictvím organizace Orel. Medaile byla udělena i fotografickému spolku Člověk a Víra.

Mise Cyrila a Metoděje položila ve druhé polovině 9. století na Moravě základy vzniku českého státu. Přeložili biblické a liturgické texty a upravili pro slovanskou řeč písmo, vytvořili světský a církevní zákoník a dali řadu podnětů pro zpěv, ikonografii a kazatelskou činnost i pro politiku, diplomacii a hospodářství. Cyril zemřel v roce 869 v Římě, Metoděj, který pokřtil českého knížete Bořivoje, zemřel roku 885 a byl pohřben v některém z velkomoravských kostelů.

Bratři ze Soluně, které povolal velkomoravský kníže Rostislav, přišli na Velkou Moravu na jaře roku 863. Jejich památka se původně připomínala v březnu, v roce 1863 byla pro české země a Slovensko Piem IX. stanovena na 5. července.

Svátek svatých Cyrila a Metoděje má dnes připomenout a také upozornit na tisícileté dějiny Moravy vyvěšováním moravských vlajek v městech a vesnicích na Moravě. Na česko-moravském pomezí by se jich do akce mělo zapojit víc než 1500. Cyrilometodějská pouť se slavnostní liturgií plánovaná na dnešek v Mikulčicích na Hodonínsku byla zrušena poté, co přes obec koncem června přešla bouře s tornádem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)