Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Boskovice ožijí 29. ročníkem Festivalu pro židovskou čtvrť

Kraje: Jihomoravský / kir / ČTK / 9. července 2021 10:51
Boskovice ožijí 29. ročníkem Festivalu pro židovskou čtvrť

festivalová výstava v synagoze v Boskovicích
Autor: www.boskovice-festival.cz / Karel Šuster

Boskovice - Čtyřdenní Festival pro židovskou čtvrť nabídne návštěvníkům Boskovic na Blanensku řadu koncertů, divadelních představení, výstav i přednášek. Ve čtvrtek začal program v kině, odpoledne a večer v zámeckém skleníku či synagoze. Pro vstup na festival je třeba negativní test na koronavirus, ukončené očkování nebo doklad o prodělání nemoci v posledních 180 dnech. Zájemci se mohou nechat otestovat i na místě v mobilním centru. ČTK to za organizátory řekla Zuzana Kolouchová.

"Loni jsme festival přesunuli z tradičního července na srpen a byl jen třídenní, v komornějším duchu. Letošní 29. ročník je normální, očekáváme kolem 1000 návštěvníků. Novinkou je nedělní divadelní představení v sokolovně. Lákadlem je páteční koncert kapely Midi lidi v letním kině," uvedla Kolouchová. V amfiteátru dále vystoupí třeba maďarská kapela Belau či klasika alternativní scény Zuby nehty. V zámeckém skleníku se tradičně usadí jazzová a bluesová sekce. Vyvrcholením bude sobotní premiéra společného projektu české kapely CrossOver Quartet a německého dua Olicía.

Festival dává letos velký prostor i divadlu. Na pěti scénách se objeví HaDivadlo, Divadlo X10, Masobeton, Akolektiv Helmut nebo 20.000 židů pod mořem. V Panském dvoře dnes Divadlo X10 představí inscenaci Zmrzačení podle díla „boskovického Kafky” Hermanna Ungara. Na scéně nad městem ve zřícenině boskovického hradu se v sobotu představí kočovná divadelní družina Ductus Deferens i cirkusový umělec Filip Zahradnický, který vystupuje s Cirkem La Putyka. V sokolovně se v neděli odehraje mysteriózní opera Masopust: Deník zloděje, kterou režíroval Jan Nebeský.

Program výtvarné části festivalu nabízí zapojení různých skupin umělců a umělkyň od začínající generace až po etablované autory. Jejich samostatné výstavy či intervence obsadí jak galerijní prostory, tak ulice. Výtvarné umění lidé naleznou například v synagoze, hraběcí residenci nebo židovském obecním domě. Jako každý rok nebudou ani letos chybět doprovodné přednášky, v plánu je například beseda Martina Reinera o vznikajícím dokumentačním centru holokaustu na Moravě, které má být v Brně.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)