Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Charita rozdělila skoro 115 milionů 785 domácnostem zničených tornádem

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 20. července 2021 11:10
Charita rozdělila skoro 115 milionů 785 domácnostem zničených tornádem

ilustrační foto: postní kasička
Autor: http://www.acho.charita.cz

Brno - Diecézní charita Brno poskytla už 785 domácnostem postiženým červnovým tornádem finanční pomoc ve výši skoro 115 milionů korun. V tiskové zprávě to včera uvedl ředitel charity Oldřich Haičman. Podle něj jsou peníze určené na obnovu zničených obydlí, aby se lidé mohli co nejdříve vrátit k běžnému životu. Do sbírky lidé charitě dosud přispěli kolem 300 milionů korun. Bouřky s kroupami a tornádem o síle skoro 300 kilometrů v hodině zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko poslední červnový čtvrtek, zničily 1200 domů a vyžádaly si šest životů.

Charita vyhlásila sbírku ihned po tornádu. Lidé tam dosud poslali přes 296,667.000 korun. "Celkem 114,770.000 korun jsme už přispěli prostřednictvím darovacích smluv 785 rodinám v nejpostiženějších obcích Mikulčice, Moravská Nová Ves, Hodonín-Pánov, Hrušky a Lužice," uvedl Haičman.

Charita peníze rozděluje na základě vlastního šetření přímo v zasažených vesnicích. "Na místech máme koordinátory, kteří mají přehled o situaci. Výši příspěvku určuje míra poškození obydlí a zároveň sociální znevýhodnění konkrétní domácnosti. Zaměřujeme se například na osamělé seniory, rodiny s více dětmi, samoživitele nebo nemocné," vyjmenoval Haičman.

Každá domácnost může získat dar od 50.000 do 200.000 korun, v mimořádných případech i do 300.000 korun. "Například rodina, jejíž dům byl v době šetření určen k demolici a splňuje kritérium sociální potřebnosti, dosáhla až na nejvyšší příspěvek 300.000 korun. Naopak domácnosti ve standardní sociální situaci, která při tornádu přišla o střešní krytinu, získala příspěvek okolo 50.000," řekl ředitel.

Na podporu lidem zasaženým tornádem vzniklo více sbírek. Lidé už do nich poslali více než miliardu korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)