Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František se při středoevropské cestě setká s Orbánem i Čaputovou

Ze světa / juml / ČTK / 21. července 2021 17:46
Papež František se při středoevropské cestě setká s Orbánem i Čaputovou

Ilustrační foto: Návštěva Zuzany Čaputové ve Vatikánu (2020)
Autor: Facebook.com/Zuzana Čaputová

Vatikán - Papež František se na zářijové návštěvě Maďarska a Slovenska setká se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou i s maďarským prezidentem Jánosem Áderem a premiérem Viktorem Orbánem. Ukazuje to dnes zveřejněný podrobný itinerář papežovy středoevropské cesty, která je naplánovaná na 12. až 15. září. Média už dříve spekulovala, že hlava katolické církve o setkání s maďarskými představiteli nestojí.

Papež s Orbánem a s Áderem stráví zhruba půl hodiny bezprostředně po příjezdu do Budapešti, následně se setká s křesťanskými i židovskými zástupci. Vatikán už dříve oznámil, že se papež do Maďarska vydá, aby odsloužil závěrečnou mši Mezinárodního eucharistického kongresu, který se v Budapešti uskuteční od 5. do 12. září. Pak hned odletí do Bratislavy.

Zatímco v Maďarsku papež stráví zhruba sedm hodin, na Slovensku se zdrží necelé čtyři dny. Kromě prezidentky a dalších politických představitelů se setká i se zástupci katolíků i židovské komunity a navštíví Bratislavu, Prešov a Košice, kde je na programu setkání s příslušníky romské menšiny a mladými lidmi. Na významném poutním místě Šaštín nedaleko českých a rakouských hranic odslouží mši.

Návštěva Maďarska a Slovenska bude papežovou první zahraničních cestou po nedávné operaci, při níž mu lékaři odebrali část tlustého střeva.

Agentura AP upozornila, že čtyřiaosmdesátiletý pontifex při poslední zahraniční cestě do Iráku přiznal, že při nabitém programu pociťuje svůj vysoký věk. Dnes zveřejněný itinerář přitom žádné známky oddychového programu nevykazuje, naopak zahrnuje setkání s politickými, romskými i židovskými představiteli, která jsou nad rámec běžné papežské návštěvy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 52)