Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Likvidace tzv. cikánského tábora v Osvětimi se připomíná jako Památný den romského holokaustu

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 3. srpna 2021 11:20
Likvidace tzv. cikánského tábora v Osvětimi se připomíná jako Památný den romského holokaustu

Památník romského holokaustu v Letech
Autor: facebookový profil Památníku Lety u Písku

Lety - V noci z 2. na 3. srpna 1944 nacisté zlikvidovali tzv. cikánský rodinný tábor, součást koncentračního tábora Auschwitz–Birkenau. Více než tři tisíce Romů a Sintů z tábora bylo přes noc zabito. Na základě této události je připomínán 2. srpen jako Památný den romského holokaustu. Na znamení solidarity vyvěsila romskou vlajku mimo jiné i Židovská obec v Praze.

Porajmos (romsky: [ˈpɔʁmɔs]), doslovně ztrávení nebo zničení v některých dialektech romštiny, romský holokaust) byl pokus nacistického Německa, Nezávislého státu Chorvatsko, Horthyho Maďarska a jejich spojenců o vyhlazení Romů a Sintů v Evropě během druhé světové války. Pod Hitlerovou vládou byli Romové spolu s Židy definováni jako „nepřátelé rasově čistého státu“ podle Norimberských zákonů; obě skupiny byly postiženy stejnou politikou a perzekucemi, které vyvrcholily téměř totálním vyhlazením obou skupin v zemích okupovaných nacisty.

Na našem území byli Romové shromážďováni do internačního tábora v Letech u Písku, ten byl jako „cikánský“ vyčleněn v červenci roku 1942.  Dozorci v Letech byli české národnosti. Od padesátých let se v těchto místech nacházel velkokapacitní vepřín.

V roce 2018 převzalo Muzeum romské kultury, z rozhodnutí vlády ČR, areál bývalého vepřína. Rozhodnutí o vykoupení vepřína bylo učiněno na základě dlouholetého boje o důstojnou připomínku obětí holokaustu, které v období tzv. cikánského tábora na tomto místě zemřely.

Muzeum romské kultury, jako státní příspěvková organice Ministerstva kultury, s areálem dle tohoto usnesení hospodaří. V současné době probíhá na místě archeologický průzkum, jehož výsledek bude součástí zadání připravované krajinářsko-architektonické soutěže v nové podobě památníku v Letech u Písku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)