Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Po desítkách let se na věž plzeňského kostela františkánů vrátil zvon. Zvonit se bude ručně

Kraje: Plzeňský / kir / ČTK / 3. srpna 2021 11:41
Po desítkách let se na věž plzeňského kostela františkánů vrátil zvon. Zvonit se bude ručně

Ilustrační foto
Autor: Christnet.eu / Jan Kirschner

Plzeň - Po desítkách let se dnes na věž plzeňského kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici vrátil zvon. Poprvé se rozezní dnes v poledne. Více než čtyřsetkilogramový zvon sv. Anna byl původně odlit pro nedalekou katedrálu sv. Bartoloměje, na níž byl vyzvednut v roce 1994. Když byly na věž katedrály umístěny v roce 2015 zvony nové, byla sv. Anna nějakou dobu umístěna na podlaze v boční lodi kostela ve Františkánské ulici. S novými zvony na katedrále údajně neladila, řekl dnes ČTK administrátor farnosti Pavel Petrašovský.

V kostele Nanebevzetí Panny Marie byly zvony zrekvírované v druhé světové válce. Od té doby je věž bez zvonu, pouze jsou dva malé v sanktusové věžičce, která je blíže vstupu," uvedl. Kostel poblíž centrálního náměstí byl původně klášterní, františkánský, a patří k nejstarším v Plzni. Je součástí bývalého kláštera, kde je dnes Muzeum církevního umění. Během školního roku jsou tam každodenní bohoslužby, o prázdninách jen v neděli od 08:00.

"Domluvili jsme se, že ho budeme ovládat ručně, klasicky na lano. Teď se musí najít pár šikovných zvoníků, kteří vždy před mší svatou budou zvonit. Zvonaři slíbili, že už zazvoní dnes v poledne," uvedl Petrašovský. Zvon dnes vyzvedl jeřáb do věžního okna 28 metrů nad zemí. "Vybrali jsme s farníky 85.000 korun na jeho pověšení," řekl.

Odlití zvonu v roce 1994 kompletně financovala Nadace 700 let města Plzně s partnery Ferona Plzeň, Česká spořitelna a Komerční banka Plzeň. "V roce 1993 byla v Plzni založená diecéze a biskupství chtělo zvon, takže se odlila svatá Anna, stála zhruba jeden milion korun," řekla ředitelka Nadace 700 let města Plzně Alena Kozáková. V roce 2014 se spolu se zvonem Prokop z roku 1835 z katedrály sv. Bartoloměje snesl. Oproti pěti současným zvonům v katedrále je sv. Anna menší.

Prokop jako jediný přežil první i druhou světovou válku. Další čtyři zvony na katedrále jsou nové a do věže se vrátily v listopadu 2014 po více než 70 letech. Celá zvonová sestava Maria, Jan Nepomucký, Hroznata, Bartoloměje a Prokop váží včetně závěsů a srdcí váží přes 13 tun. Poprvé se jejich hlas rozezněl nad Plzní 17. ledna 2015 při oficiálním zahájení projektu Evropské hlavní město kultury.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)