Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ke Svatovavřinecké kapli na Sněžce vystoupaly stovky poutníků. Na Šluknovsko dorazí rodáci z Německa

Kraje: Královéhradecký / kir / Vlastní zpráva / 11. srpna 2021 0:24
Ke Svatovavřinecké kapli na Sněžce vystoupaly stovky poutníků. Na Šluknovsko dorazí rodáci z Německa

Kaple sv. Vavřince na vrcholu Sněžky
Autor: Wikipedia.org / Uzytkownik3008 / Creative Commons

Sněžka, Království u Šluknova - Svatovavřinecké pouti na Sněžku se dnes zúčastnily stovky lidí. V poledne se vedle kaple svatého Vavřince na vrcholu Sněžky konala tradiční bohoslužba pod širým nebem. ČTK to řekl mluvčí královéhradeckého biskupství Pavel Sršeň. Bohoslužby se účastnil také královéhradecký biskup Jan Vokál, zástupci polské katolické církve a někteří starostové krkonošských obcí a měst. Přijel i bývalý prezident Václav Klaus.

"Momentálně svítí slunce, je osm stupňů a fouká vítr 40 kilometrů za hodinu. Lidí dorazilo docela hodně, odhaduji kolem tisícovky. Převahu, asi ze dvou třetin, mají poutníci v Polska," řekl ČTK kolem 13:00 Sršeň.

Poutníci na Sněžku vyrazili z Pece pod Sněžkou, Špindlerova Mlýna či z Polska. Hlavní proudy se hodinu před polednem setkaly v Obřím sedle u polské Slezské boudy.

Podle krajinného ekologa a krkonošského patriota Pavla Klimeše si akce stále uchovává ráz sousedského setkávání. "Potkáváme se tam se známými a přáteli. Bylo to velmi příjemné, i počasí vyšlo," řekl ČTK Klimeš.

Pouť na Sněžku se koná tradičně na svátek svatého Vavřince, který je patronem kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i nejvyšších českých hor. Svatý Vavřinec se narodil ve třetím století ve Španělsku a podle legendy byl upálen na železném roštu proto, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil církevní poklady mezi prostý lid.

Do Království na Šluknovsko dorazí rodáci z Německa

Svatovavřinecké pouti se konají i na dalších mistech republiky. Například v obci Království u Šluknova, kde je též kostel zasvěcen svatému Vavřinci, se v sobotu 14. srpna uskuteční pouť německých rodáků. Setkání začíná bohoslužbou v 10:30. Království (německy Königswalde) bývalo samostatnou obcí. Po vysídlení Němců, kteří tvořili převážnou většinu z 2500 obyvatel, ale klesl počet trvale žijících lidí jen na 500 a obec byla přičleněna pod Šluknov. V lokalitě též za posledních 70 let zanikla více jak třetina budov.

Ke Svatovavřinecké kapli na Sněžce vystoupaly stovky poutníků. Na Šluknovsko dorazí rodáci z Německa

Kostel sv.Vavřince v Království u Šluknova
Autor: Wikipedia.org / Gumideck / Creative Commons

Kostel svatého Vavřince, postavený v letech 1843–1848 v empírovém slohu, je dominantou Království. Později nebyl upravovaný, zatím poslední rekonstrukce proběhla v 90. letech 20. století. Na kostel navazuje hřbitov založený roku 1848, který byl nedávno upraven. V blízkosti obce na Kamenném vrchu se nachází křížová cesta založena roku 1859. Jednotlivá zastavení doplňují čtyři kaple, dvě grotty, památník obětem první světové války a dříve také Getsemanská zahrada. Koncentrace sakrálních památek na Šluknovsku je poměrně vysoká. Oblast byla v minulosti považována za velmi zbožnou a proto byl Šluknovský výběžek označován i jako "Černý kout".

Obec má i významného rodáka - Ferdinanda Kindermanna (1740 - 1801) - který působil jako český pedagog, katolický kněz a litoměřický biskup. V sobotu na něj vzpomenou i poutníci do Království u jeho rodného domu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)