Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se modlil za oběti zemětřesení na Haiti. Charita vyhlásila sbírku

Ze světa / kir / vaticannews, cirkev.cz, nytimes.com / 17. srpna 2021 11:08
Papež se modlil za oběti zemětřesení na Haiti. Charita vyhlásila sbírku

Ilustrační foto: Obyvatelé Port-au-Prince hlavního města Haiti
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán, Haiti - Papež vedl na závěr modlitby Anděl Páně sborové Zdrávas Maria za stovky mrtvých a tisíce zraněných při sobotním zemětřesení na Haiti, které zničilo jih karibského ostrova. Papež také vyzval k aktivní účasti mezinárodního společenství:

„V uplynulých hodinách došlo na Haiti k silnému zemětřesení, které si vyžádalo mnoho obětí, zraněných a rozsáhlé materiální škody. Rád bych vyjádřil svou blízkost těm milovaným lidem, které zemětřesení těžce zasáhlo. Zatímco se modlím k Pánu za oběti, obracím se se slovy povzbuzení na pozůstalé a doufám, že mezinárodní společenství o ně projeví společný zájem a že solidarita všech zmírní následky tragédie. Pomodleme se společně k Panně Marii za Haiti: Zdrávas Maria.....“ Sborová modlitba k Panně Marii, do níž se zapojili věřící ze Svatopetrského náměstí i z celého světa, uzavřela slova papeže Františka o slavnosti Nanebevzetí Panny Marie. 

Epicentrum zemětřesení se nacházelo asi 150 km západně od hlavního města Port-au-Prince, v hloubce 10 km, ale bylo cítit až na Jamajce. Zatím je potvrzeno téměř 2000 mrtvých a tisíce dalších zraněných, přičemž počet obětí se neustále zvyšuje. Podle nytimes.com byla v oblasti zničena velká většina kostelů.

Všichni mají v očích a srdcích vzpomínky na katastrofu z roku 2010, kdy si další ničivé zemětřesení vyžádalo 200 000 obětí a tisíce lidí opustilo domovy. Nyní se země nachází také v politické krizi - poté, co byl haitský prezident před více než měsícem zavražděn ve svém domě ozbrojeným komandem - a situaci zhoršuje pandemie, která si vyžádala více než 20 000 případů a 570 obětí a srazila haitský zdravotnický systém na kolena. Nyní se rozjíždí mechanismus solidarity: Caritas, Unicef a pomoc ze Spojených států, kterou okamžitě nařídil prezident Biden, stejně jako z Francie a mnoha dalších zemí. Škody je však stále obtížné odhadnout.

Charita vyhlásila sbírku, Haiti podporuje dlouhodobě

V reakci na silné zemětřesení, vyhlasila Charita Česká republika veřejnou sbírku na pomoc lidem postiženým katastrofou nazvanou Charita pro Haiti s číslem účtu 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 179.

„Výtěžek sbírky pomůže lidem, kteří během několika vteřin přišli o střechu nad hlavou. V první fázi půjde o zajištění potravin, pitné vody, léků a provizorního bydlení. Poté přijde na řadu obnova domů,“ říká Martin Zamazal, manažer pro krizové události Charity Česká republika.
 
Česká Charita pomáhá na Haiti nepřetržitě od velkého zemětřesení v roce 2010. Jde zejména o rozvojové projekty Arcidiecézní charity Olomouc na podporu vzdělávání dětí, dostupnosti zdravotní péče a bydlení pro nejchudší rodiny. Více o nich na webových stránkách

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)