Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 25 lety začala působit Ostravsko-opavská diecéze

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 30. srpna 2021 10:01
Před 25 lety začala působit Ostravsko-opavská diecéze

Chrám Božského Spasitele v Ostravě
Autor: Farnostmostrava.cz

Praha - Římskokatolická Ostravsko-opavská diecéze začala působit 31. srpna 1996. Nejmladší z osmi církevních správních jednotek zřídil papež Jan Pavel II. 30. května téhož roku. Vznikla vydělením z dosavadního olomouckého arcibiskupství a zahrnuje oblast, která svými hranicemi zhruba odpovídá Moravskoslezskému kraji.

Vznik diecéze v Opavě plánovala císařovna Marie Terezie již v roce 1776. Opavské biskupství ale tehdy z finančních a hospodářských důvodů nevzniklo a selhaly také snahy na jeho ustanovení v letech 1818, 1868 i v roce 1928.

Za sídlo biskupa, kterým je od vzniku diecéze František Václav Lobkowicz, byla zvolena přes protesty Opavy, která své nároky dokládala právě historickými argumenty, mnohem větší Ostrava. V souvislosti se vznikem biskupství byl chrám Božského spasitele v Ostravě, postavený v klasicistním stylu a vysvěcený v roce 1897, povýšen na katedrálu.

Podle mluvčího biskupství Pavla Siudy je duchovní správa diecéze rozdělena do 11 děkanátů, v nichž je 276 farností. V diecézi působí 206 kněží, kteří pocházejí nejen z České republiky, ale jsou zde také duchovní původem z Polska a Slovenska. Hlavním patronem je sv. Hedvika Slezská.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)