Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hradecké biskupství za 71 mil.Kč zmodernizovalo budovu v areálu gymnázia

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 1. září 2021 13:26
Hradecké biskupství za 71 mil.Kč zmodernizovalo budovu v areálu gymnázia

Biskupské gymnázium v Hradci Králové
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Hradec Králové - Biskupské gymnázium v Hradci Králové má v areálu školy zmodernizovanou budovu. Rekonstrukce objektu ze 70. let 20. století včetně vybavení, dostavby a dalších věcí vyšla na 70,7 milionu korun. Nově zrekonstruované budově dnes při jejím slavnostním otevření požehnal královéhradecký biskup Jan Vokál. V přestavěném objektu vznikly odborné učebny a laboratoře pro výuku přírodních věd, řekl ČTK ředitel školy Jiří Vojáček.

Stavební práce začaly na začátku dubna 2019 a skončily spolu s kolaudací na konci roku 2020. „Vzhledem k tomu, že jsme v podstatě celý minulý školní rok trávili v distanční výuce, rozhodli jsme se slavnostně otevřít budovu až k 1. září 2021. Budova však žákům a studentům sloužila již na jaře loňského roku,“ řekl Vojáček.

Investorem rekonstrukce, kterou podpořily EU, stát i Královéhradecký kraj, je Biskupství královéhradecké. To je také zřizovatelem školy a majitelem budov. Biskupství se na rekonstrukci podílelo více než 50 procenty celkových nákladů.

V částce 70,7 milionu korun je zahrnuto vybavení učeben a dalších prostor za osm milionů korun a také nákup budovy za 6,2 milionu korun. Biskupství královéhradecké koupilo objekt na nádvoří školy v roce 2016 od Univerzity Hradec Králové. Samotné stavební práce vyšly na 56,5 milionu korun. „Hlavním cílem projektu je podpora výuky přírodovědných předmětů a matematiky na naší škole,“ řekl ČTK Vojáček.

Zrekonstruovaná a dostavěná budova, takzvaná kostka, dostala nový vzhled, plášť objektu je barevně do bronzpva. Kostka je propojená s hlavní historickou budovou na Orlickém nábřeží proskleným objektem. V propojovací části je výtah a schodiště s odpočívadly, ze kterých je možný vstup do hlavní budovy i do zmodernizovaného objektu kostky. V přestavěném objektu vznikly nová laboratoř chemie, učebna biologie, počítačová učebna zaměřená na výuku matematiky nebo multifunkční prostor pro projektovou výuku. Nové učebny by měly sloužit také žákům jiných škol například při pořádání vzdělávacích akcí, zájmových kroužků nebo olympiád.

Hradecké biskupské gymnázium sídlí v historické budově na břehu Orlice. Hlavní budovy se stavební práce kromě napojení modernizovaného objektu nedotkly. Areál je v městské památkové rezervaci, památkově chráněný je pouze plášť hlavní budovy.

Biskupské gymnázium spadá do svazku královéhradeckých církevních škol zřizovaných místním biskupstvím. V roce 2009 bylo právně sloučeno se Základní školou a mateřskou školou Jana Pavla II., kterou také zřizuje královéhradecké biskupství. Později k nim přibyla ještě nově vzniklá základní umělecká škola. Hradecké biskupské gymnázium je osmileté nebo čtyřleté. Název svazku hradeckých biskupských škol, které mají jednoho ředitele, je Biskupské gymnázium, církevní základní škola, mateřská škola a základní umělecká škola Hradec Králové.

Na hradeckých biskupských školách by ve školním roce 2021/2022 mělo studovat celkem více než 900 žáků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)