Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Spolek v Plzni usiluje o pamětní desku pro židovskou dívku Věru Kohnovou

Kraje: Plzeňský / kir / ČTK / 16. září 2021 12:11
Spolek v Plzni usiluje o pamětní desku pro židovskou dívku Věru Kohnovou

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Majkl Velner

Plzeň - O pamětní desku židovské dívky Věry Kohnové usiluje v Plzni místní Spolek W21, který sdružuje autory a podporuje literární život. Dvanáctiletá Věra Kohnová odjela spolu s dalšími plzeňskými Židy v lednu 1942 v jednom z transportů do koncentračního tábora v Terezíně a později do koncentračního tábora Izbica, kde zřejmě s celou rodinou zemřela. Deníček, který si šest měsíců před odjezdem psala, bývá přirovnáván k deníku Anny Frankové. Pamětní desku chce spolek umístit na domě Kohnů v Koperníkově ulici v lednu, kdy uplyne 80 let od plzeňských židovských transportů. ČTK to řekla předsedkyně spolku Jana Poncarová.

"Věrka Kohnová si svůj deník psala od srpna 1941 do ledna 1942. Dětskýma očima v něm zachytila poslední měsíce života židovských obyvatel Plzně před transportem," řekla Poncarová. Autentické svědectví doby vyšlo knižně v roce 2006. Deník končí zápisem z 15. ledna 1942: "U nás je pořád smutno. Musíme všichni balit.... Nezažila jsem sice ten půl rok mnoho hezkého, ale jak ráda bych tak zůstala,“ napsala tehdy dívka.

Potom se rodina Kohnových musela přesunout do plzeňské sokolovny, kde byli internováni účastníci transportu. Přímo z Plzně odjelo v lednu 1942 ve třech transportech označených R, S, a T celkem 2613 židovských mužů, žen a dětí. Konce války se dožilo 209 z nich. "Věrka odjela transportem S, ve kterém byly i některé její kamarádky nebo její učitel Ehrlich, jenž dával dětem tajně hodiny, když už nemohly chodit do školy," uvedl Jiří Sankot, který po osudech dívky pátral.

Před odchodem do transportu si Věra deník schovala u rodiny Kalivodových z Dobříva na Rokycansku, s nimiž se Kohnovi přátelili. U nich přečkal válku i komunistický režim, a to v knihovně, mezi ostatními knížkami. "Deník později objevila moje teta, která ho předala knězi Miroslavu Matoušovi a ten se zasloužil o jeho knižní vydání. Díky své autenticitě a svědectví doby bývá přirovnáván k Deníku Anny Frankové. V České republice jde o ojedinělou věc. I proto si myslíme, že si Věrka, která zahynula v koncentračním táboře Izbica a nemá hrob, zaslouží pamětní desku," dodala Poncarová. Se získáním prostředků na výrobu pamětní desky má pomoci kampaň na platformě HitHit. Návrh desky tvoří umělec Jan Wolfchen Vlček a zrealizuje ji Umělecko-modelářský ateliér Matějka Plzeň.

Členy rodiny Kohnových včetně Věry připomínají od roku 2019 v dlažbě před jejich bývalým domem v Koperníkově ulici takzvané Stolpersteine, kameny zmizelých.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)