Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Tetíně oficiálně začala Národní pouť, na místě je lebka sv. Ludmily

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 17. září 2021 21:18
V Tetíně oficiálně začala Národní pouť, na místě je lebka sv. Ludmily

Rekonstrukce vzhledu sv. Ludmily
Autor: repro ČT

Tetín -  V Tetíně na Berounsku dnes oficiálně začala Národní pouť k výročí 1100 let od smrti sv. Ludmily. Na místě je lebka této světice, kterou přivezl v 17:30 vůz v bezpečnostní koloně z Prahy před kostel svaté Ludmily. O 20 minut později odborníci přenesli vzácný ostatek ve skleněné schráně do kostela. Na místě se poté pomodlil kardinál Dominik Duka.

Příjezdu ostatků přihlížely desítky lidí včetně zástupců církve. V okolí obce je omezená doprava, zatím bez komplikací, řekla ČTK policejní mluvčí Michaela Richterová. Program poutě potrvá do neděle, očekává se příjezd tisíců návštěvníků. Dopravu budou regulovat policisté.

Zakladatelku přemyslovské dynastie a babičku sv. Václava připomene nejen sobotní liturgie, kterou bude sloužit papežský legát Christoph Schönborn, ale i doprovodný program, jehož součástí budou hudební vystoupení, přednášky nebo výstavy. "Příjezdové cesty do obce budou uzavřeny, připravena jsou záchytná parkoviště pro auta i autobusy," uvedla středočeská policie na twitteru.

Návštěvníci budou moci vidět Ludmilinu lebku v sobotu v tetínském kostele svaté Ludmily od 14:00 do 18:00. Příběh české světice připomene například také loutkové vyprávění, ale též řada odborníků.

První česká světice zemřela v Tetíně údajně v noci na 16. září 921. Spolek Svatá Ludmila 1100 let, jehož členy jsou obce, města i farnosti, zahájil přípravy na výročí v roce 2015. Starosta Tetína a předseda spolku Martin Hrdlička už dříve uvedl, že výročí Ludmiliny smrti je pro obec největší událostí století.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)