Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Socha Krista Spasitele se nad Riem de Janeiro tyčí již 90 let

Ze světa / kir / ČTK / 11. října 2021 17:46
Socha Krista Spasitele se nad Riem de Janeiro tyčí již 90 let

Socha Krista Vykupitele, Rio de Janeiro
Autor: Wikipedia.orgc / Creative Commons

Rio de Janeiro/Praha -  Obří socha žehnajícího Krista Spasitele byla na hoře Corcovado v Riu de Janeiro odhalena 12. října 1931. K druhému největšímu brazilskému městu patří stejně neodmyslitelně jako slavná pláž Copacabana nebo každoroční festival samby. V červenci 2007 byla zařazena do novodobého seznamu sedmi divů světa a od roku 2012 je zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Základní kámen sochy byl položen v dubnu 1922 u příležitosti stého výročí vyhlášení nezávislosti země. Následující rok byl v architektonické soutěži vybrán projekt brazilského inženýra Heitora da Silvy Costy. Socha samotná je nicméně dílem francouzského sochaře Paula Landowského. Práce na stavbě monumentu začaly v roce 1926, o pět let později byl hotov. Vnitřek tvoří železobetonová konstrukce, která je zvenčí obložena pláštěm z mastku. Tento mimořádně měkký minerál dodává Kristovi matně bílou barvu.

Oproti původním očekáváním se 30 metrů vysoká socha nestala ani tak poutním místem, jako spíš turistickou atrakcí. Z vyhlídkové terasy na jejím úpatí se totiž nabízí jeden z nejkrásnějších pohledů na Guanabarskou zátoku a Rio de Janeiro.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)