Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Předsedkyně americké Sněmovny hovořila s papežem o potratech na pozadí bouřlivých debat v USA

Ze světa / kir / ČTK / 12. října 2021 0:34
Předsedkyně americké Sněmovny hovořila s papežem o potratech na pozadí bouřlivých debat v USA

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů a katolička Nancy Pelosiová
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Vatikán - Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů a katolička Nancy Pelosiová se ve Vatikánu setkala s papežem Františkem, hovořili o potratech. Pelosiová nedávno čelila kritice části amerických biskupů za svou podporu práva na potrat, informovala agentura Reuters. Federální vláda a stát Texas v posledních týdnech vedou spor o texaský zákon zakazující prakticky všechny potraty, spor zažil již několik zvratů a ve Spojených státech vyvolává mnoho emocí.

Pelosiová, která má pět dětí, obhajuje právo žen na vlastní rozhodnutí o ukončení těhotenství. Prezident Joe Biden je katolík a s potraty nesouhlasí, ovšem z pozice prezidenta Spojených států nemůže dle svých slov prosazovat svůj osobní názor. O právu na potrat bude Biden s papežem jednat za několik týdnů, na okraj setkání skupiny vyspělých ekonomik G20 v Římě. Pelosiová je teď v Římě v rámci příprav summitu G20.

Republikánské vedení Texasu začátkem září zavedlo zákaz potratů od chvíle, kdy lze detekovat srdeční činnost embrya, tedy přibližně od šestého týdne těhotenství. Proti zákonu se postavila Bidenova vláda a spolu s Pelosiovou požádali soud o pozastavení platnosti zákona, který považují na neústavní. Federální soud sice ve středu platnost zákona pozastavil, odvolací soud v New Orleans ale toto rozhodnutí v pátek opět dočasně zablokoval.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)