Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ovčáček pro Proglas: K prezidentovi bychom měli přistupovat jako k nemocnému Janu Pavlu II.

Domácí zpravodajství / juml / Radio Proglas /redakce / 12. října 2021 12:38
Ovčáček pro Proglas: K prezidentovi bychom měli přistupovat jako k nemocnému Janu Pavlu II.

Tiskový mluvčí a bývalý redaktor Haló novin Jiří Ovčáček
Autor: Wikipedia.org / David Sedlecký / Creative commons

Praha/Brno -

Prezident Miloš Zeman je ve stabilizovaném stavu, v Ústřední vojenské nemocnici v Praze má špičkovou péči, docházejí za ním rodinní příslušníci i nejbližší spolupracovníci a sleduje monitor tisku, řekl včera v relaci 13+ Radia Proglas mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Dodal, že délka hospitalizace je v kompetenci lékařů. Zmínil také to, že k Miloši Zemanovi by se mělo přistupovat podobně jako k nemocnému svatému Janu Pavlu II.

Naopak kriticky se k informování o prezidentově zdravotním stavu vyjádřil Oldřich Kužílek, poradce pro otevřenost veřejné správy a ochranu soukromí, bývalý poslanec.

"Nejde o informaci příliš intimního typu, to ani nikdo nepožaduje. Požadují se základní informace, které by zněly velmi korektně, nedotýkaly by se jádra ochrany soukromí, nějakého snižování důstojnosti. Týkaly by se jen lékařsko-odborného popisu schopnosti prezidenta vykonávat svou funkci," řekl Oldřich Kužílek, podle něhož postup prezidentské kanceláře vytváří nedůvěru. Dodal, že vydání podobné zprávy nebrání ani ustanovení na ochranu osobních údajů (GDPR). "Prezidentská kancelář je orgánem, který absolutně porušuje práva na informace, doslova podupává ústavní práva, vysmívá se tomu, a tohle je důsledek. Není to novinka, takto to kancelář dělá a podle mého soudu je to na hraně trestné činnosti," domnívá se Oldřich Kužílek. 

"Panu prezidentovi hospitalizace nebrání ve výkonu ústavních pravomocí," uvedl Jiří Ovčáček s tím, že činnost prezidenta po volbách do poslanecké sněmovny souvisí zejména s jmenováním nové vlády a přijetí demise původního kabinetu po ustavující schůzi nových poslanců (tu prezident podle Ústavy svolává). K tomu, zda prezident povede obvyklé konzultace předcházející jmenování vlády, se mluvčí nechtěl vyjádřit. "Pro mne osobně teď jakékoli politické věci jdou absolutně stranou, protože je důležité, aby se pan prezident uzdravil, aby pod dohledem lékařů, prostřednictvím léčby získal síly pro svou další činnost. Tomu podřizuji svou činnost. Komunikace probíhá úspornější formou, kterou pokládám v tuto chvíli za vhodnější," sdělil mluvčí.

Podle něj prezidentská kancelář poskytuje dostačující informace tak, jak se vyvíjejí v průběhu času. "Snažíme se veřejnost informovat komfortně, kontinuálně, ale úsporně. Důležité informace vždy veřejnost dostává. Přece nemohu ovlivnit to, když uveřejníme, že pan prezident souhlasil s hospitalizací a že hospitalizace je plánovaná, že tomu někdo nevěří a na základě toho zpochybňuje práci Kanceláře prezidenta republiky," dodal Jiří Ovčáček.

Katolík Ovčáček vícekrát v rozhovoru zmínil modlitby za pana prezidenta a uvedl, že v pondělí byl na Svaté Hoře, aby se pomodlil za všechny, kteří se modlí za prezidenta a aby poprosil o požehnaní i pro ty, kteří zlořečí panu prezidentovi.

Závěrem řekl: „Připomnělo mi to – a teď nechci srovnávat osobnosti a jejich pozice – svatého Jana Pavla II., který byl nemocen a nechtěl odstoupit, protože chtěl všem nemocným ukázat, že bojovat se má, že všechno má smysl. Že život má smysl a je vzácným darem, a to bychom si všichni teď měli uvědomit a takto přistupovat ke každému nemocnému.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)