Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Účastníci ekumenické konference o kaplanské službě vyzvali k užší spolupráci v pastoraci

Domácí zpravodajství / pz / Vlastní zpráva / 22. října 2021 10:55
Účastníci ekumenické konference o kaplanské službě vyzvali k užší spolupráci v pastoraci

Ilustrační foto
Autor: Člověk a Víra / Gabriela Nováková

Praha - Dne 14. října se konala v refektáři Emauzského opatství v Praze konference věnovaná kaplanské službě v kategoriální pastoraci. Organizátorem byla Česká křesťanská akademie ve spolupráci s Českou biskupskou konferencí, Ekumenickou radou církví, Asociací nemocničních kaplanů, Katolickou asociací nemocničních kaplanů v ČR, Vězeňskou duchovní službou, Duchovní službou AČR a Duchovní službou Policie České republiky. Setkání se zúčastnilo 112 osob z řad duchovních i laiků různých křesťanských církví a denominací.  

Mezi hosty byli patriarcha CČSH Tomáš Butta, starokatolický biskup Pavel Benedikt Stránský, římskokatolický biskup Josef Nuzík a také generální ředitel Vězeňské služby Simon Michailidis.

Na konferenci aktivně vystoupili římskokatoličtí biskupové Tomáš Holub a Zdenek Wasserbauer, prezident ČKA Tomáš Halík, nový synodní senior ČCE Pavel Pokorný a generální sekretář ERC Petr Jan Vinš. Mezi dalšími přednášejícími byli římskokatolický policejní kaplan Jiří Laňka, římskokatolický vězeňský kaplan Otto Broch, římskokatolický vojenský kaplan Jaroslav Knichal, evangelický nemocniční kaplan Pavel Ruml a kazatel Církve bratrské a viceprezident ČKA Pavel Hošek.

První část dne byla věnována výzvám pastorace v oblasti policejního, vězeňského, armádního, hasičského a nemocničního kaplanství. Významnou částí dopoledne byla i práce ve skupinách, reflexe zkušeností a příprava podnětů k panelové diskusi. Téma odpoledních sdělení se zabývalo samotným smyslem kaplanské služby v ČR.

Konference byla zakončena společným Memorandem, které podepsali zástupci vojenské, policejní, nemocniční a vězeňské služby i přítomní církevní představitelé. Text prohlášení mimo jiné říká: “Účastníci Konference „SPOLEČNĚ“ proto považují za potřebné a důležité vytvoření nové platformy pro sdílení, předávání zkušeností i možnosti společného postupu vůči institucím a vzájemné užší spolupráce mezi církvemi v oblasti kategoriální pastorace“.   

Videa z přednášek a z panelové diskuse z konference lze najít na: http://www.krestanskaakademie.cz   

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)