Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Poutníci projdou místa na Vysočině spojená s černým partyzánem Serinkem

Kraje: Vysočina / kir / Vlastní zpráva / 27. října 2021 9:18
Poutníci projdou místa na Vysočině spojená s černým partyzánem Serinkem

Ilustrační foto: evangelický kostel ve Sněžném v zimním období
Autor: www.kr-vysocina.cz

Sněžné, Telecí - Pouť Josefa Serinka, jejíž součástí bude vysazení památečních dubů a lip na významných místech Serinkova příběhu, se uskuteční zítra na den Československé republiky, 28. října. Magazín Christnet o pouti informoval Mikuláš Vymětal, evangelický farář pro menšiny. Celý Serinkův příběh má podle Vymětala i svůj evangelický rozměr, a tak není divu, že místy spojenými s „černým partyzánem“ Serinkem byly často evangelické fary a kostely. Spolu s Vymětalem pouť organizuje bývalý předseda Strany zelených Ondřej Liška, který na Vysočinu často jezdí. Organizátoři zvou na přibližně desetikilometrovou pouť po trase Sněžné – Spělkov – Telecí. Pouťní setkání začíná v deset hodin před evangelickou farou ve Sněžném čp. 60 nedaleko kostela ČCE, odkud poutnící vyrazí o hodinu později.

Vysočina má podle Mikuláše Vymětala významnou partyzánskou tradici. Ve válečných letech se díky vstřícnosti místních obyvatel, a jejich ochotě riskovat pro druhé život svůj i své rodiny, zachránilo na Českomoravské Vysočině mnoho válečných uprchlíků i lidí v ilegalitě. Z nich se postupně formovaly partyzánské oddíly, které do válečných událostí zasáhly koncem války. Jedním z uprchlíků, který se významně podílel na odboji, byl i „černý partyzán“ Josef Serinek – Rom, který uprchl z koncentračního tábora v Letech u Písku a po dobrodružném a vyčerpávajícím putování našel útočiště v okolí Nového Města na Moravě. Zde vybudoval rozsáhlou síť spojek, získal řadu pomocníků, zorganizoval a vybudoval úkryty v lesích i u českých evangelických vlastenců. Podílel se na řadě válečných akcí, jako byla odveta za smrt generála Luži a osvobození Bystřice nad Perštejnem. Po válce se Serinek oženil se svou partyzánskou láskou Marií Zemanovou v evangelickém kostele v Poličce a žil již soukromým životem ve Svitavách, kde také v evangelickém sboru nechal pokřtít své děti. Serinkovy vzpomínky zaznamenal v šedesátých letech historik Jan Tesař a vyšly v obsáhlé trojdílné podobě nazvané Česká cikánská rapsodie (Triáda 2016).

„Partyzánská tradice prošla od války několikerou proměnou – nejprve zneužíváním, kdy se kvůli výhodám z příslušnosti k partyzánskému stavu hlásili různí „takypartyzáni“, poté nadměrným a nekritickým oslavováním, při němž byl zdůrazňován sovětský podíl na vzniku partyzánského hnutí (z té doby existují na některých místech pomníky s rudými hvězdami). Logicky na to pak navazovalo znechucení z ideologického zneužívání“, uvádí farář Mikuláš Vymětal. Po Sametové revoluci byl připomenut evangelický rozměr vysočinského odboje (na skrývání partyzánů se podíleli evangeličtí faráři i mnoho věřících). Nyní je již většina přímých svědků válečných událostí mrtvá a na partyzánskou minulost se pomalu zapomíná.

„Vlastnosti, které projevovali partyzáni – odvaha a neústupnost, i ty, které projevovali evangelíci, ukrývající partyzány – ochota pro záchranu ohrožených bližních riskovat život, stojí na morální škále tak vysoko, že stojí za to si je znovu připomenout. Nejedná o žádnou uměle vytvořenou legendu, ale o příběhy, které prožívali vysočinští evangelíci. Proto stojí za to si je nově připomínat i nadále“, uzavírá farář pro menšiny Českobratrské církve evangelické Vymětal v pozvánce na sváteční pouť.

Bližší informace k Serinkově pouti naleznete na adrese: www.cernypartyzan.cz

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)