Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pravoslavná církev dostala výpověď z krypty na Olšanech

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 2. listopadu 2021 21:39
Pravoslavná církev dostala výpověď z krypty na Olšanech

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Palickap / Creative Commons

Praha - Správa pražských hřbitovů vypověděla pravoslavné církvi smlouvu o užívání krypty na Olšanských hřbitovech v Praze. Podle správy církev kryptu, která je kulturní památkou, poškozovala a udělala si z ní sklad. Informoval o tom Radiožurnál . Zástupci církve podle něj výpověď odmítli jako politické rozhodnutí. Podle Deníku N důvodem výpovědi bylo mimo jiné to, že církev v kryptě pořádala hostiny.

Ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený Radiožurnálu řekl, že podzemní krypta bude nyní jen v režii správy hřbitovů, kapli bude církev dál využívat v nějakém lépe kontrolovatelném režimu.

Pravoslavnou kapli, pod níž je pochován mimo jiné první československý premiér Karel Kramář, užívala i s kryptou pravoslavná církev desítky let. Podle smlouvy, kterou má Deník N k dispozici, je uživatelem kaple spolek Pravoslavná církevní obec v Praze Žižkově.

Podle ředitele Červeného krypta zejména při několikadenních pravoslavných svátcích trpěla, dým ze svící poškozoval její vnitřní malby a kryptu zakrýval stan. Věřící se na hřbitově podle něj chovali nevhodně, což vadilo ostatním návštěvníkům. "Během Velikonoc si tam postavili stánky, pódium, kde sloužili bohoslužby, a chovali se, jako by to na hřbitově nebylo. Neupíráme věřícím právo slavit náboženské svátky, ale musíme hledat rovnováhu mezi provozem hřbitova, zájmy pozůstalých a funkcí kaple," řekl Červený. Doplnil, že církev se o kapli a přilehlou oblast dlouhodobě špatně stará.

V budoucnu by se měla vrátit kaple ke svému původnímu účelu, kdy by se zde měly konat zádušní mše a měly by se odtud vypravovat pravoslavné pohřby. Klíče by měla správa, která by je na jednotlivé pohřby půjčovala. "Vidím jako nejrozumnější se vrátit k této funkci," řekl ČTK Červený. Podle něj tam navíc jsou pohřbeni lidé, kteří mají pozůstalé. "Těm musíme umožnit volný přístup," řekl. Správa nyní chystá dokumentaci k opravě kaple, která má mimo jiné ve špatném stavu izolaci. "Těch věcí ve špatném stavu je tam ale mnohem více," dodal Červený.

Kaple s kryptou je postavena v typickém pravoslavném architektonickém slohu, její základní kámen byl položen 11. září 1924 a o rok později 22. listopadu byla vysvěcena. Výzdoba je dílem ruských umělců působících v Praze a v západní Evropě.

Pravoslavní Pražané začali sbírat peníze na stavbu hřbitovní kaple již před první světovou válkou. Po vzniku Československé republiky pak našly v Praze útočiště tisíce emigrantů z Ruska zmítaného občanskou válkou a velkou pomoc záměru vystavět na Olšanech kapli poskytl ve 20. letech i pravoslavný Čech a první ministerský předseda Československé republiky Karel Kramář. Peníze na stavbu přišly také ze Srbska.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)