Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V šikmém kostele v Karviné se bude slavit myslivecká liturgie

Kraje: Moravskoslezský / kir / ČTK, red. / 2. listopadu 2021 21:52
V šikmém kostele v Karviné se bude slavit myslivecká liturgie

Šikmý kostel svatého Petra z Alkantary v Karviné-Dolech
Autor: www.mapy.cz

Karviná - V šikmém kostele svatého Petra z Alkantary v Karviné-Dolech se v sobotu 6. listopadu bude slavit liturgie, kterou budou místo varhaníka doprovázet trubači na lesní roh. Myslivecké sdružení Stonávka se tak po roční přestávce zaviněné koronavirovou pandemií vrátí k tradici pořádání oslav patrona myslivců svatého Huberta. ČTK to za sdružení sdělila Dorota Havlíková.

Bohoslužba v kostele začne v 11:00. "Následovat bude setkání účastníků liturgie, členů našeho sdružení a ostatních organizací Českomoravské myslivecké jednoty. Myslím, že po dlouhé době všichni o takovou možnost setkání stojíme, samozřejmě při dodržení platných zdravotnických opatření," uvedl předseda MS Stonávka Vojtěch Feber.

Na území Karviné-Dolů se nachází velká část honitby sdružení. Myslivci dříve při oslavách pořádali i parforsní hon, slavnostní nástup myslivců nebo ukázky sokolnické práce. Vzhledem k nejisté epidemické situaci a také proto, že se akce koná až v listopadu, program zkrátili na slavnostní mši, po níž zvou na tradiční pohoštění do stanu vedle kostelíku. "Pohostíme veřejnost Hubertovým gulášem, kávou, či čajem," uvedl Feber.

Slavnost doprovodí na lesní rohy soubor Trubačů OMS Přerov. "Tři hráči na lesní roh a zpěvák Pavel Kozel předvedou kromě loveckých signálu a hlaholů od Antonína Dyka (slavné Dykovo desatero) také ukázky staré české lovecké hudby a Hubertskou mši Es Dur Petra Vacka a Josefa Selementa z roku 1995," uvedla Havlíková.

Kostel sv. Petra z Alkantary je jediným pozůstatkem po někdejší velké části Karviné, která padla za oběť poddolování. Kostel kvůli poddolování poklesl o 37 metrů a je výrazně nakloněný. Po generální opravě před devíti lety se z něj stala turistická atrakce. V posledních letech ho proslavila spisovatelka Karin Lednická románem Šikmý kostel.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)