Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Francouzští biskupové uznali odpovědnost církve za sexuální delikty

Ze světa / / ČTK, sve / 7. listopadu 2021 17:08
Francouzští biskupové uznali odpovědnost církve za sexuální delikty

ilustrační foto
Autor: www.hippopx.com/ / Creative Commons

Francie - Francouzští biskupové uznali "institucionální odpovědnost", kterou nese církev za sexuální delikty vůči tisícům dětí v posledních desetiletích. Biskupové rovněž hovořili o "systémové dimenzi" těchto zločinů, které ve své nedávné zprávě popsala po dvouletém vyšetřování nezávislá komise. 

Podle zprávy komise vedené Jeanem-Marcem Sauvém představitelé francouzské katolické církve od roku 1950 sexuálně zneužili 216.000 dětí, většinou chlapců. Počet obětí se zvýší na 330.000, pokud se mezi ně započtou i trestné činy laiků, kteří pracovali pro církev, jako jsou učitelé v náboženských školách nebo v charitách. Sauvé zveřejnil závěry svého vyšetřování začátkem října. Tyto zločiny byly umožněny "obecným kontextem, fungováním, mentalitou a praktikami v církvi," uvedl dnes Moulins-Beaufort. "Tato zodpovědnost přináší nutnost spravedlnosti a reparací," dodal.

Biskupové již v březnu oznámili, že by církev chtěla přijmout zodpovědnost a žádat o odpuštění za svoje zločiny a svoje selhání. Ve světle Sauvého zprávy chce pak toto vyjádření zopakovat "ještě silněji, jasněji a přísněji", řekl Moulins-Beaufort. Agentura AFP však poznamenává, že nehovořil o tom, jak konkrétně se chce církev s oběťmi vypořádat, zejména po finanční stránce. Biskupové jednají v Lourdes od úterý a rozejdou se v pondělí. Na svém setkání chtějí dále hovořit například o doporučeních pro změny v církvi, která vyjmenovala Sauvého zpráva. Jedním z nich bylo právě to, aby církev uznala svou vinu jako instituce, aniž by se odvolávala na selhání svých jednotlivých činitelů.

Sauvé ve své zprávě uvedl, že se ve francouzské katolické církvi od roku 1950 vyskytlo 2900 až 3200 kněží a řeholníků, kteří sexuálně zneužívali děti. Na zprávě více než dva roky pracovala dvacítka odborníků na civilní i církevní právo, historiků, psychologů a lékařů, všichni bez nároku na honorář. Církev na činnost komise přispěla třemi miliony eur (76 milionů korun). Národní vyšetřovací komise vznikla na popud francouzské církve v roce 2018 po řadě odhalení případů sexuálního obtěžování dětí ve Francii a také v reakci na řadu skandálů v sousedních zemích, zejména v Německu.Komise mimo jiné navrhla, aby církev zřídila tribunál, který by se přečiny jejích představitelů zabýval. Církev by také měla oběti finančně odškodnit, uvedl Sauvé, a to z majetků jednotlivých útočníků či samotné církve.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)