Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelická Diakonie spustila projekt chytrých domovů pro seniory

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 8. listopadu 2021 15:25
Evangelická Diakonie spustila projekt chytrých domovů pro seniory

Logo evangelické Diakonie
Autor: www.e-cirkev.cz

Praha - Diakonie Českobratrské církve evangelické a technologická společnost Sigfox spustily v Česku projekt chytrých domovů pro seniory. Ve více než 150 zařízeních Sigfox postupně zavede čidla napojená na internet věcí (IoT). Ty budou sledovat kvalitu prostředí, bezpečí klientů i spotřebu energií. Uvedly to ve společné tiskové zprávě. Diakonie systém otestovala ve dvou domovech pro seniory na východní Moravě.

Diakonie je druhým největším nestátním provozovatelem sociálních služeb v České republice. Stará se o 21.000 klientů. Její tým tvoří přes 2000 pracovníků a využívá také pomoci stovek dobrovolníků.

"Hledali jsme inovativní řešení, které posune naši péči o seniory a potřebné na další úroveň. Chytrá technologie zajišťuje vyšší komfort pro naše klienty a zároveň znamená úlevu pro personál, protože nahrazuje část jeho práce. Ten se pak může více věnovat činnostem, kde je člověk opravdu nenahraditelný," uvedl ředitel Diakonie Jan Soběslavský.

V chytrých domovech pro seniory je instalováno pět různých typů inteligentních čidel. Jde například o čidlo, které hlídá kvalitu vzduchu na pokoji. Ve chvíli, kdy se zvyšuje koncentrace CO2, dává personálu signál, že musí vyvětrat. Součástí sady čidel je také kouřový a záplavový detektor, který hlídá budovu před vznikem požáru nebo havárií vody. Vedle zabezpečení budovy řeší chytrá technologie energetiku domova pro seniory. Důležitým zařízením, které může zachránit lidský život, je chytré tísňové SOS tlačítko.

Francouzská technologická firma Sigfox působí na českém trhu více než pět let, během kterých zde vybudovala infrastrukturu pro chytrou síť internetu věcí. V současnosti k ní je připojeno přes 100.000 zařízení. Její síť podle informací společnosti využívají například Skupina ČEZ, pojišťovna Direct, Plzeňský Prazdroj, Veolia nebo Plzeňský kraj.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)