Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František se setkal s palestinským prezidentem. Oba podpořili dvoustátní řešení

Ze světa / / vaticannews /lkt / 9. listopadu 2021 0:42
Papež František se setkal s palestinským prezidentem. Oba podpořili dvoustátní řešení

Palestinský prezident Mahmúd Abbas
Autor: Wikipedia.org / Lawrence Jackson / Wikimedia Commons

Vatikán -

Papež František přijal 4. listopadu na soukromé audienci ve Vatikánu palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse. Podle tiskové zprávy setkání papeže s prezidentem proběhlo ve srdečném duchu a potvrdilo dobré vztahy mezi katolickou církvi a státem Palestina. 

Papež a prezident se shodli na nutnosti podporovat lidské bratrství a mírové soužití mezi různými náboženstvími. V souvislosti s mírovým procesem mezi Izraelci a Palestinci zdůraznili potřebu obnovy přímého dialogu k dosažení dvoustátního řešení, třeba i s pomocí důraznějšího závazku mezinárodního společenství.

Oba konstatovali, že „Jeruzalém musí být všemi uznán jako místo setkávání a nikoli konfliktů, a že jeho status si musí zachovat svou identitu a univerzální hodnotu jako Svaté město pro všechna tři abrahámovská náboženství, a to i prostřednictvím zvláštního mezinárodně garantovaného statusu". Hovořili také o „naléhavosti pracovat pro mír, vyhýbat se používání zbraní a bojovat proti všem formám extremismu a fundamentalismu“.

Během rozhovoru, který trval 55 minut, si oba lídři vzájemně předali dary. Papež František daroval prezidentu Abbásovi bronzovou plaketu dvou přátelsky sevřených rukou se zobrazením kolonády Svatopetrského náměstí, ženy s dítětem a lodě s migranty na pozadí a s italským textem „Naplňme své ruce rukama druhých“, vyrytým na spodní straně desky. Předal mu také knihu papežských dokumentů a kopie svého mírového poselství pro letošní rok, Dokument o lidském bratrství a knihu o bohoslužbě Statio Orbis ze dne 27. března 2020, kterou vydalo Vatikánské nakladatelství. Prezident Abbás věnoval papeži knihu o Kostele Narození Páně v Betlémě a vyobrazení jeskyně Narození Páně v jantarovém provedení.

Proběhlo také samostatné setkání prezidenta s kardinálem Pietrem Parolinem, státním sekretářem, a Paulem Richardem Gallagherem, sekretářem pro vztahy se státy.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)