Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Rumunská pravoslavná církev vysílá rozporné signály ohledně očkování

Ze světa / / Eurozprávy, Zdravotnický deník, New York Times /lk / 10. listopadu 2021 10:38
Rumunská pravoslavná církev vysílá rozporné signály ohledně očkování

Ilustrační foto: vlajka Rumunska
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Bukurešť - Během října dopadla na východní Evropu nová vlna pandemie koronaviru, která postihla hlavně neočkovanou populaci. V těchto týdnech hlásí nejvyšší úmrtnost na covid ve světě v poměru k počtu obyvatel Rumunsko, téměř 7x vyšší než v USA a téměř 17x vyšší než v Německu.

Rumunsko začalo s vakcinací v prosinci minulého roku. Praktické provedení svěřilo armádě, podle průzkumů veřejného mínění nejrespektovanější instituci v zemi. Druhou nejdůvěryhodnější instituci však představuje pravoslavná církev, která ohledně vakcín vysílá rozporné signály. Patriarcha Daniel z Bukurešti lidi vyzval, aby naslouchali lékařům a podle toho se rozhodli. Mnoho místních duchovních včetně několika vlivných biskupů vakcinaci odsoudili a vakcíny označili jako "ďáblovo dílo". Ambrož z Giurgiu, biskup pravoslavné církve v jižním Rumunsku, vyzval věřící, aby se nebáli covidu, nenechali se mást televizí a s očkováním nespěchali. Policie ho nyní vyšetřuje za šíření nebezpečných dezinformací.

Představitelé církve i prominentní politici vyvolali nedůvěru k vakcinaci

Výzvy předních náboženských osobností proti očkování, které opakují prominentní politici a sociální sítě, vyvolaly nedůvěru k vakcinaci. Důsledkem je druhá nejnižší proočkovanost v Evropě v pořadí za Bulharskem. Aspoň jednu dávku zatím obdrželo asi 44 % dospělých, v Bulharsku 29 %. Nepotřebné vakcíny Rumunsko během léta odprodávalo Irsku, Dánsku a Vietnamu.

Tvrdohlavý odpor vůči vakcínám v určitých zemích EU má kořeny v komunistické minulosti a v rozčarování z následného chaosu a korupce. Valeriu Ghorghita, armádní plukovník, který stojí v čele očkovacích aktivit, konstatoval, že v době Nicolae Ceausesca „nikdo nevěřil svým sousedům, nikdo nevěřil úřadům, nikdo nevěřil nikomu.“ Lidé nedůvěřují doporučením lékařů a úředníků, zvláště když mnoho samozvaných expertů skeptických k očkování na internetu doporučuje opak.

Alina Bargaoanu, bukurešťská profesorka komunikace, která se zabývá dezinformacemi, uvedla, že na počátku pandemie v roce 2020 se dezinformace o koronaviru šířily v Rumunsku stejným způsobem jako v jiných zemích v podobě konspiračních teorií na sociálních sítích. S pokračováním pandemie se tento falešný virtuální fenomén proměnil v politické hnutí, řízené reálnými lidmi. Diana Sosoaca, členka horní komory rumunského parlamentu, označila pandemii za „největší lež století“. Na severu země zorganizovala protest, kterým znemožnila otevření očkovacího centra, a v Bukurešti pořádala protiroušková shromáždění.

Plukovník Ghorghita se snaží konspirační teorie na sociálních sítích vyvracet. Během setkání s křesťanskými, židovskými a muslimskými představiteli vyslovil prosbu, aby nepřispívali k šíření dezinformací. 

Pandemie  paralyzovala rumunský zdravotnický systém

Pravoslavná církev má silný vliv zvláště ve venkovských oblastech, kde je proočkovanost poloviční v porovnání s Bukureští a podobnými městy. V Copaceni jižně od Bukurešti působí malá klinika, která nabízí vakcíny. Její pracovníci vyjádřili zděšení nad antivakcinačními projevy biskupa Ambrose. "Denně přesvědčuji lidi, aby se nechali očkovat, a pak přijde a řekne jim, aby se neobtěžovali," rozhořčuje se Balota Hajnalka, vedoucí lékař kliniky.

Dorel Sandesc, vedoucí JIP v temešvárské nemocnici, konstatoval, že se celá země stala resuscitačním oddělením. "Je to selhání státu na všech úrovních. Jsme svědky jakéhosi druhu národní slepoty." Příčinu vidí v nízkém vzdělání a nedostatečné dostupnosti zdravotní péče.

Pandemie covidu-19 rumunský zdravotnický systém paralyzovala. Všechna lůžka na JIP jsou zaplněná, další pacienti musejí čekat. Desítky lidí v kritickém stavu již byly přesunuty do nemocnic v Maďarsku a Polsku, dva pacienti v sobotu večer do České republiky.

Raed Arafat, náměstek ministra vnitra, označil situaci za "katastrofální". Upozornil, že jiné země prošly podobnou situací v době nedostupnosti vakcín. "My se nacházíme v této situaci, ačkoli vakcínu máme. Většina lidí totiž očkování odmítá. Této situaci se bylo možné vyhnout."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)