Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František podpořil lidi s depresí, úzkostí a jinými duševními poruchami

Ze světa / / Vatican News, Pope’s Worldwide Prayer Net, KT/lkt / 13. listopadu 2021 14:53
Papež František podpořil lidi s depresí, úzkostí a jinými duševními poruchami

Papež František
Autor: Catholic News Agency / Catholic News Agency

Vatikán - Papež František zveřejnil začátkem listopadu prostřednictvím Celosvětové modlitební sítě s papežem modlitební záměr na měsíc listopad: "Modleme se, aby lidé, kteří trpí depresemi nebo vyhořením, našli oporu a světlo, které je otevře životu." V připojeném video poselství vyjádřil blízkost všem, kdo se v každodenním životě cítí přetíženi, trpí stresem a depresemi. Zdůraznil, že lidé na celém světě procházejí obdobím duševního, emocionálního a afektivního vyčerpání. COVID-19 pandemie, která způsobila celosvětově smrt milionů lidí, zasáhla do mentální a emocionální odolnost, ovlivnila psychickou rovnováhu, někdy vyvolala úzkost a zoufalství. Sv. otec s ohledem na tuto skutečnost žádá, abychom „byli nablízku těm, kdo jsou vyčerpaní, zoufalí, bez naděje". Doporučuje tiché naslouchání bez nabízení receptů a řešení, protože žádná neexistují. Vyzdvihuje účinnost a užitečnost psychologického poradenství, ale ještě více slova Ježíše, který k sobě zve všechny vyčerpané a obtížené břemeny (Mt 11,28). 

Poukázal na studii, zveřejněnou v tomto roce, podle níž asi jeden z deseti lidí na celém světě trpí poruchou duševního zdraví – tedy asi 792 milionů lidí (11 % populace). Studie identifikovala jako nejčastější depresi (264 milionů, 3 %) a úzkost (284 milionů, 4 %), dále schizofrenii, bipolární poruchu a poruchu přijmu potravy. OSN varuje, že opakovaná středně těžká až těžká deprese představuje vážný zdravotní stav, který může vést k sebevraždě. V současnosti ročně připraví o život více než 700 000 lidí a je čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí mezi mladými lidmi ve věku 15 až 29 let.

Papežovo poselství sdílela Asociace katolických vyslanců duševního zdraví (Association of Catholic Mental Health Ministers). Jedná se o křesťanské sdružení založené v USA, jehož členové cítí povolání být uzdravující přítomností v životech lidí s duševním onemocněním. Bojují proti jakékoliv diskriminaci, která by těmto lidem bránila v plném podílu na životě církve.

Prezident sdružení, stálý jáhen Ed Shoener, říká: "Naším posláním je podporovat růst služby duševního zdraví v církvi. Papež František vyzval k překonání stigmatizace duševně nemocných, abychom zajistili, že kultura společenství převládne nad mentalitou odmítání." Vyjádřil odhodlání následovat papežovu výzvu k vybudování společenství vřelosti a náklonnosti, kde lidé s depresí a jinými duševními problémy najdou naději a uzdravení.

Dikasterium pro podporu integrálního lidského rozvoje (Dicastery for Promoting Integral Human Developmen) vypracovalo a připojilo dokument s instrukcemi o doprovázení duševně trpících, především v důsledku pandemie. Hlavní příčinu vidí v nejistotě ohledně budoucího zaměstnání, která vedla ke zhoršení duševních poruch, ale zasáhla i psychicky zdravé lidi.

Fr. Frédéric Fornos, SJ, ředitel Pope's Worldwide Prayer Network, k papežově listopadovému modlitebnímu záměru dodává: "Naše společnost, její životní tempo a stále rychlejší technologie podporují deprese a syndrom vyčerpání a stresu zvaný 'vyhoření'. Pandemie prohloubila utrpení mnoha lidí."

Světová síť modlitby s papežem Františkem, dříve nazývaná Apoštolát modlitby, která působí v 98 zemích světa, roku 2019 oslavila 175 let existence. Roku 2014 se ujali její obnovy se souhlasem papeže jezuité. Změny nastaly ohledně způsobu oslovování a vizuální podoby. Vznikly digitální a audiovizuální projekty s úmyslem zapojit mladé lidi a dostat apoštolát modlitby do farností a na misie. Každý měsíc je natočeno video, ve kterém papež František představí svůj modlitební úmysl (thepopevideo.org).

F. Fornos při své návštěvě v Praze roku 2017 v rozhovoru pro KT uvedl: "Modlitba přináší své plody sama o sobě, ale také nás otevírá vůči ostatním, mobilizuje nás uprostřed světa s jeho výzvami. A úmysl Svatého otce není totéž jako úmysly, které pronášíme při své osobní modlitbě. Jemu jde o poslání církve."

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)