Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Plzeňský biskup Holub se rozhodl zastavit distribuci časopisu RC Monitor

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 22. listopadu 2021 19:04
Plzeňský biskup Holub se rozhodl zastavit distribuci časopisu RC Monitor

Biskup Tomáš Holub
Autor: Člověk a víra / Lucie Horníková

Plzeň - Plzeňská diecéze dnes na svém webu zveřejnila vyjádření biskupa Tomáše Holuba, že se v kostelích, na farách a jiných podobných církevních budovách diecéze nebude distribuovat časopis RC Monitor. Jako hlavní důvod Holub uvádí: „dlouhodobé neoprávněné útoky na představitele katolické církve, zvláště papeže Františka a zpochybňování jeho autority“. V případě, že se postoje a styl časopisu změní a zlepší je ochoten plzeňský biskup svoje rozhodnutí přehodnotit. 

„RC Monitor jsem se rozhodl zakázat proto, že ačkoliv jsem již několikrát upozorňoval na tendenci, která nebyla vstřícná vůči současnému papeži, situace se nezlepšuje, ale naopak zhoršuje. Poslední články, ve kterých je kritizován jak předseda ČBK, tak přímo papež, jsou důvodem, proč není možné, aby byl tento časopis oficiálně nabízen v kostelích, tedy na místech, která jsou spojena se zodpovědnými osobami církve, proti nimž se autoři časopisu vymezují,“ vysvětluje svůj postoj biskup Holub v krátkém rozhovoru.

Holub dále uvádí, že byl s redakcí časopisu vícekrát v kontaktu a vyjádřil jí svoje přání „aby tento časopis podporoval skupinu věřících s tradičními názory, kteří jistě do církve patří, ale zároveň nepodrýval autoritu papeže a předsedy ČBK.“ Podle biskupa, ale rozhovory s redakcí k této změně nevedly. Právě výraznou kritiku papeže a neustálé zpochybňování  Druhého vatikánského koncilu vnímá jako nepřijatelnou kritiku:

„Kritický pohled je pro církev důležitý, pokud nedemontuje základní hodnoty, na kterých církev stojí. Těmi základními hodnotami je jednota s římským biskupem a důvěra, že Druhý vatikánský koncil nevede církev špatným směrem, ale je zcela zásadním směřováním církve pro třetí tisíciletí. Kde se objevuje kritika papeže a nepřijetí Druhého vatikánského koncilu, nejedná se již o legitimní kritiku, ale o snahu říci, že církev je v posledních desetiletích vedena špatně a že je třeba to zásadně změnit. To je proti všem posledním papežům, včetně sv. Jana Pavla II,“ říká Holub.

Kritika kvůli předvolebním článkům

Už v roce 2017 se biskup Tomáš Holub distancoval od předvolebních článků v tomto časopise. Články podle něj například v některých pasážích překračovaly hranice, které křesťanství jasně dělí od štvavé a nenávistné ideologie. Holub tehdy zpochybnil i komentář, který věřícím voličům doporučoval vybrat strany prosazující odklon od Evropské unie. Plzeňský biskup své výhrady vůči článkům sdělil v otevřeném dopisu šéfredaktorce, redakční radě a teologickému poradci časopisu. 9. listopadu se zástupci redakce s biskupem sešli osobně.

RC Monitor vydává spolek Res Claritatis a to jak v tištěné podobě jako publicistický čtrnáctideník, tak elektronicky. Časopis získal 10. září 2010 církevní schválení Arcibiskupství pražského. Jako teologický poradce periodika je uveden kněz královéhradecké diecéze Jan Sládek. Původně časopis vycházel také se záštitou České dominikánské provincie, ale v roce 2014 provinční kapitula řádu odmítla nadále záštitu poskytovat. Důvodem bylo obsahové směřování média.

Šéfredaktorkou RC Monitoru je Zdeňka Rybová, asistentka poslance Aleše Juchelky (ANO), viceprezidentka a tisková mluvčí Hnutí Pro život ČR. Rybová také v roce 2019 neúspěšně kandidovala za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. 

Magazín Christnet.eu oslovil redakci RC Monitoru s dotazem, jak rozhodnutí plzeňského biskupa vnímá. Šéfredaktorka časopisu odpověděla, že za prostor k vyjádření stanoviska děkuje, ale nevyužije ho.

Pražské arcibiskupství o odebrání církevního schválení neuvažuje

Podle tiskového mluvčího pražského arcibiskupství Jiřího Prinze zákaz distribuce RC Monitoru ani odebrání církevního schválení momentálně vedení pražské arcidiecéze neplánuje. „O zastavení distribuce časopisu RC Monitor ani o případném odebrání církevního schválení pro toto médium neuvažujeme,“ uvedl Prinz pro Christnet.eu. O tom, jestli se k plzeňskému biskupovi připojí i některý z dalších diecézních biskupů zatím není jasné. „O RC Monitoru jsme mluvili na poslední biskupské konferenci. Vím, že někteří biskupové tuto věc zvažovali, ale jak se po konferenci rozhodli, mi zatím není známo,“ popisuje situaci Holub.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 74)