Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Česko spojila vzpomínka na oběti dopravních nehod

Domácí zpravodajství / kir / red / 22. listopadu 2021 23:52
Česko spojila vzpomínka na oběti dopravních nehod

Pohled na dálniční kapli u Šlovic
Autor: Wikipedia.org / Jan Polák / Creative Commons

Praha, Plzeň, Šlovice, Letovice - Bohoslužby, pietní akt nebo koncert – při těchto setkáních napříč republikou si lidé jako každoročně připomněli Světový den obětí dopravních nehod. 

Vzpomenout na ty, kdo zemřeli především na silnicích, vyjádřit solidaritu, a připomenout dlouhodobé dopady dopravních nehod – to jsou hlavní cíle již tradičního řetězce, kterým se lidé a organizace v České republice připojili ke Světovému dni obětí dopravních nehod.  Ten Světová zdravotnická organizace vyhlašuje vždy na třetí neděli v listopadu, uvedl pro media Karel Šimr, farář Českobratrské církve evangelické v Chrástu a koordinátor Psychosociálního intervenčního týmu ČR.

Poradna pro pozůstalé Plzeňská zastávka z.s. uspořádala již ve čtvrtek 18.11. v plzeňském kostele U Ježíška večer hudby a povídání, nazvaný „Vzpomínka na Kilbyho“. Na muzikanta Pavla Kilbergera, který před časem zemřel při dopravní nehodě, vzpomněli jeho kamarádi z kapel Švejk-band, Futrál a Lignit.

V neděli se pak konaly ekumenické bohoslužby hned na dvou místech republiky: v naší dosud jediné dálniční kapli na dálnici D5 u Plzně (odpočívadlo na obchvatu Plzně poblíž Šlovic u 83. km ve směru na Prahu) a v kostele sv. Prokopa v Letovicích.

Symbolický řetězec zahájil v tentýž den v 11 hodin pietní akt u Památníku obětí dopravních nehod u 0. km dálnice D1 v Praze 4 na Chodově. Každoročně ho organizují členové a spolupracovníci Českého sdružení obětí dopravních nehod.

"Nečekaná smrt a tou se stává i ta při dopravní nehodě, nás pozůstalé ochromí. Někdy totiž stačí jedna vteřina a ,všechno je najednou jinak. Ptáme se: Proč on? Proč já? Proč my? A připadáme si ve svém smutku ztracení. Ale nejsme. Podaná ruka, pochopení, sdílení, je možná blíž, než v prvních těžkých chvílích dokážeme vidět. Nikdo nejsme ostrov sám pro sebe. Prosím, nebojte se (i přes slzy) rozhlédnout ...“ připomíná spoluzakladatelka spolku Plzeňská zastávka Mirka Šimková, která sama přišla při autonehodě o manžela.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)