Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé si mohou adoptovat varhany ze sobotínského kostela, přispějí na opravu

Kraje: Olomoucký / kir / ČTK / 26. listopadu 2021 12:33
Lidé si mohou adoptovat varhany ze sobotínského kostela, přispějí na opravu

Kostel svatého Vavřince v Sobotíně
Autor: Wikipedia.org / Martin Vavřík / Creative Commons

Šumperk - Adopcí píšťal podle vlastního výběru mohou přispět lidé na rekonstrukci více než 100 let starých cenných varhan z kostela svatého Vavřince v Sobotíně. Vybrat si mohou jednu píšťalu i vícero, částky se pohybují od několikasetkorunových položek až do 8000 korun. Rezervovat si je mohou na speciálních stránkách, které vytvořili studenti Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Stejní tvůrci stojí za podobným projektem týkajícího se opravy vzácných Englerových varhan z olomouckého kostela svatého Mořice, sdělil ČTK farář Milan Palkovič.

Adopce píšťal by měla přispět na rekonstrukci, která vyjde na téměř milion korun. Varhany z roku 1895 neprodělaly od svého vzniku generální opravu, proto bylo již potřeba přistoupit k zásadnímu technologickému kroku. "Na začátku srpna byl vybrán zhotovitel rekonstrukce, renomovaný varhanář Pavel Stehlík z Karlína na jižní Moravě, který nabídl varhany opravit za celkovou částku 988.000 korun," uvedla farnost a svých stránkách www.kostel-sobotin.cz. Varhany kvůli opravě musejí být postupně demontovány; pokud se bude dařit uvedenou částku vybrat, rozeznít by se mohly opět přibližně za tři roky.

Lidé si mohou na stránkách farnosti vybrat jakoukoliv z několika set píšťal a do týdne po rezervaci příslušnou částku zaplatit. Přispět na opravu cenných sobotínských varhan tak může kdokoliv snadno a rychle. Podle informací ze stránek je již několik desítek píšťal "adoptováno", cena za adopci jednotlivých píšťal se pohybuje od 400 do 8000 korun. Kromě adopce píšťal mohou lidé na opravu varhan přispět také při sérii benefičních koncertů, které farnost při této příležitosti chystá. První z nich se uskutečnil na konci září, kdy se vybralo téměř 9000 korun. Další, tentokrát vánoční koncert, je naplánován na 25. prosince.

Varhany s mechanickým hracím stolem v kostele sv. Vavřince v Sobotíně postavila v r. 1895 významná moravská varhanářská firma bratří Braunerů z Uničova. Jde o mimořádně kvalitní romantické jednomanuálové varhany s pedálem, které jsou i přes řadu následných zásahů dochovány v původním stavu. Cenná je především jejich zvuková stránka. "Jedná se o jeden z mála dochovaných nástrojů uničovské firmy Brauner, který je dochován v intaktním a funkčním stavu. Řada technických a zvukových řešení je naprosto unikátní, proto je jediným smysluplným řešením obnovy vzácného nástroje jeho restaurování," doplnila farnost na svých stránkách.

Podobnou cestou mohou přispívat od letošního května lidé i na opravu vzácných Englerových varhan z olomouckého kostela svatého Mořice. Varhany, které jsou největším hudebním nástrojem svého druhu v Česku a řadí se mezi nejmohutnější varhany v celé střední Evropě, tvoří je 7884 píšťal. Do náročné opravy se varhanáři pustili na konci loňského roku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)