Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František letí na Kypr a do Řecka podpořit uprchlíky a ekumenický dialog

Ze světa / kir / ČTK / 1. prosince 2021 15:38
Papež František letí na Kypr a do Řecka podpořit uprchlíky a ekumenický dialog

Ilustrační foto: papež František při bohoslužbě ve slovenském Šaštíně
Autor: Clovekavira.cz / Marketa Zelenkova

Vatikán - Hlavním cílem pětidenní návštěvy papeže Františka na Kypru a v Řecku, kterou zahájí ve čtvrtek, je prohloubit ekumenický dialog a upozornit na dramatickou situaci uprchlíků. Podle agentury DPA papež možná také několik migrantů z této cesty vezme s sebou do Říma, jako to udělal před pěti lety při návštěvě řeckého ostrova Lesbos. Na programu má i setkání s představiteli pravoslavné církve na Kypru a v Aténách.

"To, že se vrací na stejné místo, které navštívil před pěti lety, je velmi silný vzkaz, jímž chce důrazně připomenout celé Evropě, že má společnou zodpovědnost," citovala agentura EFE Roberta Zuccoliniho z katolického hnutí Sant'Egidio, které už několik let pomáhá uprchlíkům v Řecku.

Papež František se po celou dobu svého pontifikátu zasazuje o vstřícnější postoj vůči migrantům. Z návštěvy ostrova Lesbos v dubnu 2016 vzal na palubu svého leteckého speciálu do Říma tři syrské rodiny muslimských uprchlíků, šlo o 12 lidí, z toho šest byly děti. I nyní se objevily zprávy, že by mohl vzít s sebou do Říma několik migrantů, tentokrát z Kypru. Vatikán to oficiálně nepotvrdil, podle agentury DPA ale taková informace zazněla z kyperských vládních i církevních zdrojů.

Papež František letí na Kypr a do Řecka podpořit uprchlíky a ekumenický dialog

Uprchlický tábor v Řecku
Autor: Lékaři bez hranic

Na Kypru je procentuálně nejvíce uprchlíků a v běženců z celé unie

Kypr navštíví papež od 2. do 4. prosince. Setkání s migranty má na programu v pátek odpoledne v Nikósii, kde se také setká s hlavou kyperské pravoslavné církve arcibiskupem Chrysostomosem II. a týž den poblíž metropole odslouží liturgii na fotbalovém stadionu.

Kypr se letos potýká s větší migrační vlnou než loni, za prvních deset měsíců letošního roku na něj dorazilo na 10.840 běženců, což je asi o třetinu více než za celý loňský rok. Řecká část Kypru, v níž žije necelý milion lidí, je v rámci EU zemí s nejvíce migranty na počet obyvatel. Do Řecka letos podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo na 8150 běženců, z toho asi 3650 na jeho ostrovy v Egejském moři (za celý loňský rok na řecké ostrovy v Egejském moři doplulo na 9710 migrantů.

V sobotu papež František odletí z Kypru do Řecka, kde se týž den setká mimo jiné s řeckou prezidentkou Katerinou Sakellaropulosovou, premiérem Kyriakosem Mitsotakisem a nejvyšším představitelem řecké pravoslavné církve, arcibiskupem aténským Hierónymem II. V neděli František odletí na Lesbos, kde navštíví uprchlické středisko. Odpoledne se vrátí do Atén. V pondělí se papež ráno setká s předsedou řeckého parlamentu, navštíví církevní školu a poté odletí zpět do Vatikánu.

Nadcházející cesta na Kypr a do Řecka je letos po Iráku a Slovensku třetí zahraniční cestou papeže Františka, který 17. prosince oslaví 85. narozeniny a který letos v létě podstoupil náročnou operaci, při níž mu lékaři odebrali část tlustého střeva.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)