Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež přijal rezignaci pařížského arcibiskupa Aupetita

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 3. prosince 2021 15:40
Papež přijal rezignaci pařížského arcibiskupa Aupetita

Papež František včera přijal demisi pařížského arcibiskupa Michela Aupetita
Autor: Wikipedia / François-Régis Salefran / Creative commons

Paříž/Vatikán - Papež František včera přijal demisi pařížského arcibiskupa Michela Aupetita. Na konci listopadu Aupetit nabídl papeži demisi. K situaci došlo po zveřejnění série článků, které zpochybňovaly jeho způsob vedení arcidiecéze i soukromý život. „V srdci mám pokoj a modlím se za ty, kteří mi možná přáli zlo“, prohlásil odvolaný arcibiskup podle Vatican News a dodal: „prosím za odpuštění, pokud jsem snad někomu ublížil“.

Aupetit končí ve vedení pařížské arcidiecéze po čtyřech letech. Papež František na jeho místo jmenoval apoštolským administrátorem diecéze mons. Georgese Pontiera, bývalého předsedu Francouzské biskupské konference a arcibiskupa v jihofrancouzském Marseille.

Texty vzbuzující otázky o způsobu vedení pařížské arcidiecéze zveřejnil na konci listopadu konzervativní týdeník Le Point. Týdeník se věnoval například uzavření pastoračního centra Saint-Merry a odvolání ředitele soukromé katolické školy Saint-Jean de Passy v luxusní čtvrti v centru Paříže. Aupetit byl také kritizován za tvrdý přístup vůči kněžím, neshody ve vedení vyústily v rezignaci dvou generálních vikářů v prosinci 2020 a v březnu 2021.

Le Point také tvrdil, že Aupetit v roce 2012 ještě jako generální vikář neúmyslně poslal e-mail svému bývalému sekretáři, který dokazuje, že měl poměr s dospělou ženou. Odvolaný arcibiskup uvedl, že jednání vůčí ní mohlo tehdy působit nejednoznačně, ale o sexuální poměr či milostný vztah nešlo.

„Nenabídl jsem demisi kvůli tomu, co jsem údajně kdysi učinil – to už bych odstoupil dávno –, ale abych zabránil rozdělení (církve), abych se já sám nestal důvodem rozkolu,“ řekl Aupetit již dříve katolickému listu La Croix.

Sedmdesátiletý arcibiskup je původním povoláním lékař, v čele největší francouzské arcidiecéze stál od prosince roku 2017. Aupetitova demise přichází ve chvíli, kdy se Francie vypořádává se zprávou o sexuálním násilí páchaném představiteli a zaměstnanci církve. Podle zprávy komise vedené Jeanem-Markem Sauvém představitelé francouzské katolické církve od roku 1950 sexuálně zneužili 216.000 dětí, většinou chlapců. Sauvé zveřejnil závěry svého vyšetřování začátkem října.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 85)