Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nemocnice v Domažlicích a Rokycanech mají nově nemocniční kaplany

Kraje: Plzeňský / kir / ČTK / 6. prosince 2021 15:48
Nemocnice v Domažlicích a Rokycanech mají nově nemocniční kaplany

Ilustrační foto
Autor: Člověk a Víra / Gabriela Nováková

Domažlice, Rokycany - Krajské nemocnice v Rokycanech a v Domažlicích mají nově nemocniční kaplany. Náplní jejich činnosti je hlavně rozmlouvání, naslouchání, laskavé setkání a psychická podpora v době nemoci. Služby ale nabízejí i rodinám a návštěvám pacientů, případně pozůstalým a také nemocničnímu personálu. Domažlický kaplan do nemocnice dochází také jako sanitář a příležitostně slouží i u covidových lůžek, informují na svých stránkách nemocnice. Z akutních nemocnic ve vlastnictví Plzeňského kraje má duchovního už několik let Klatovská nemocnice, Stodská nemocnice spolupracuje s františkány.

"Zdraví není jen tělesné, ale i duševní, a také s ním se musí v moderní zdravotní péči pracovat. V řadě zemí EU, a troufám si říci, že k nim už patří i Česká republika, jsou proto nemocniční duchovní vnímáni jako plnohodnotní členové multidisciplinárního týmu," řekla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Nemocničním kaplanem v Domažlické nemocnici je od září farář z nedaleké Kolovče Wojciech Pelowski. Prostředí nemocnice zná velmi dobře. Loni přišel na výzvu pomáhat jako dobrovolník v první linii a nastoupil jako sanitář na lůžkových odděleních. Tam si ve volných chvílích povídal s pacienty, kteří potřebovali, aby jim někdo naslouchal.

"Je to člověk, který do nemocnice přinesl zase nový rozměr, jak s pacienty promlouvat, a z jejich pohledu, jak pobyt v nemocnici strávit a vnímat. Spousta z nich se doslova těší, až za nimi opět přijde,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Hubáček. Kaplan je v nemocnici k dispozici v úterý a ve středu, na vyžádání pacientů nebo jejich blízkých i v jiné dny podle možností. Do nemocnice dál chodí i jako sanitář. Pro současné období se podle svých slov řídí heslem 5R - zdravý rozum, používání respirátoru či roušky, dodržování rozestupů, mytí a dezinfikce rukou. "A nakonec růženec jako největší modlitební zbraň a jeden ze symbolů křesťanské víry," popsal.

"Vojtěch je klasický příklad vrůstání do nemocničního prostředí. To není někdo, kdo by tam přišel na vymyšlené tabulkové místo, ale jde o člověka, který tam začal jako dobrovolník v době covidu, stal se součástí týmu a vytvořil v nemocnici nějakou atmosféru, kdy mě pak oslovil ředitel nemocnice a s ním jsme se dohodli, že této atmosféře je třeba jít vstříc a formálně zde vytvořit místo nemocničního kaplana,“ uvedl plzeňský biskup Tomáš Holub.

Od počátku prosince vykonává službu nemocničního kaplana v Rokycanské nemocnici kněz místní farnosti Tomáš Kadlec. Pacientům i personálu bude k dispozici každé úterý nebo rovněž na zavolání. "Mít ve svém týmu nemocničního kaplana jsme zvažovali již dříve. Až ale tato doba a dění kolem pandemie naše rozhodnutí vytvořit tuto pozici urychlila,“ uvedl ředitel nemocnice Jaroslav Šíma. Omezení návštěv kvůli koronaviru je podle něj hlavně pro dlouhodobé a starší pacienty skličující a zhoršuje to jejich psychické rozpoložení, duševní rovnováha je přitom velmi důležitá i při léčbě těla.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)