Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výstavy Tajemství půdy ukáží rituální nálezy z českých a moravských synagog

Kraje: Praha / / ČTK / 8. prosince 2021 0:37
Výstavy Tajemství půdy ukáží rituální nálezy z českých a moravských synagog

Pinkasova synagoga v Praze
Autor: Creative Commons / Creative Commons

Praha - Tematických výstav v regionech, on-line sbírkového katalogu, webových stránek a prezentace na sociálních sítích se dočká soubor 1650 restaurovaných předmětů, které v uplynulých desetiletích nalezli muzejníci na půdách českých a moravských synagog. Patří mezi ně modlitební řemínky, svitky tóry, amulety či různé věci osobní potřeby včetně bot.

Projekt, který umožní představit předměty přímo v regionech, odkud pocházejí, se jmenuje Tajemství půdy: Nálezy z geníz českých a moravských synagog.  Židovské muzeum v Praze na něj získalo grant z takzvaných norských fondů ve výši téměř 17 milionů korun.

"Geníza je hebrejský termín pro nařízení odkládat předepsaným způsobem opotřebené rituální předměty, které už nemohou sloužit svému rituálnímu účelu," řekl ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát. "Zmíněné předměty ale není možné z náboženských důvodů zničit, důvodem nařízení je respekt k božímu jménu, které hebrejské svitky či knihy často obsahují," vysvětlila Lenka Uličná z muzea.

Geníza existovala jako vymezený prostor v synagoze. Tam se shromažďovaly, aby byly později pohřbeny na židovském hřbitově. Ty, které nebyly pohřbeny, jsou dnes zdrojem poznání hodnot, chování a života místních komunit. Kolem genízy se ale podle Uličné objevují také předměty, u nichž je vztah k náboženskému nařízení nejasný, to je třeba obuv nebo různé nádoby a náčiní každodenní potřeby.

Židovské muzeum v Praze v 90. letech 20. století provádělo výzkum genizot v objektech, které patří Federaci židovských obcí. Prozkoumali 13 lokalit a získali přes 3000 nálezů, nejstarší z nich byly z 16. století a nejmladší z 19. století. Na projektu se s muzeem podílí také Regionální muzeum v Chrudimi, Západočeské muzeum v Plzni a Norské centrum pro studium holokaustu a menšin v Oslu.

Výstava Tajemství půdy se nejdříve uskuteční v Chrudimi, kde by měla začít v dubnu příštího roku a zaměří se na nálezy z východočeských geníz. Ve druhém čtvrtletí roku 2023 bude výstava v Plzni akcentovat nálezy ze západních Čech. Plánuje se také workshop pro odbornou veřejnost a muzejníky.

 

 

 

 

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)