Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Skauti dnes po republice rozváží betlémské světlo

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 18. prosince 2021 16:41
Skauti dnes po republice rozváží betlémské světlo

Skauti roznáší betlémské světlo po celé republice
Autor: Clovekavira.cz / Petr Polanský

Praha, Brno, Ostrava - Skautští kurýři dnes rozváží vlaky po republice betlémské světlo, které minulý víkend převzali na hraničním přechodu s Rakouskem. Světlo převezmou ve stanicích místní skauti nebo dobrovolníci, kteří pak budou dál šířit plamínek po Česku i tam, kam koleje nevedou. Na mnoha místech a akcích si lidé až do Štědrého dne budou moci připálit svíčky nebo lucerničky a světlo zažehnuté v Kristově rodišti si odnést do svých domovů.

Kvůli epidemii koronaviru organizátoři dávají přednost tomu, aby se světlo rozdávalo pod širým nebem, mimo uzavřené prostory. Skauti budou nosit respirátory či roušky a snažit se dodržovat rozestupy. Vypustí zpívání koled nebo osobní návštěvy domovů seniorů.

Například v Praze budou skauti novodobý symbol Vánoc rozvážet po hlavním městě dvěma historickými tramvajemi. Zájemci si mohou dojít na některou ze 17 zastávek a tam si připálit svůj plamínek. Další akce lidé najdou na webu www.betlemskesvetlo.cz.

Skauti si pro světlo z Betléma, kde se podle křesťanské tradici narodil Ježíš Kristus, kvůli pandemii koronaviru ani tentokrát nejeli do Vídně, ale od svých rakouských kolegů jej minulou neděli převzali na hraničním přechodu Reintal - Břeclav. Na hranici jej přebírali i loni. S betlémským světlem vyrazili skauti tradičně vlakem nejprve do Brna, kde jej předali diecéznímu biskupovi Vojtěchu Cikrlemu.

Tradice betlémského světla, které putuje Evropou, se zrodila v roce 1986 v Rakousku. Cílem je šířit zároveň s plamínkem myšlenku pokoje, přátelství a míru. Betlémské světlo je pro věřící symbolem naděje, světla, jež překonává tmu. V Česku se tradice ujala po pádu komunismu, o jeho šíření starají skauti a skautky už víc než 30 let.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 87)