Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Skupina misionářů podle náboženské organizace svým věznitelům na Haiti utekla

Ze světa / kir / ČTK / 21. prosince 2021 11:35
Skupina misionářů podle náboženské organizace svým věznitelům na Haiti utekla

Ilustrační foto: Obyvatelé Port-au-Prince hlavního města Haiti
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Haiti - Náboženská organizace Christian Aid Ministries (CAM) uvedla, že skupina 12 unesených severoamerických misionářů a dětí, jež se minulý týden dostala na svobodu, svým věznitelům na Haiti utekla. Informovaly o tom zahraniční agentury. Organizace a haitská policie přitom původně tvrdily, že děti a misionáři byli propuštěni. Skupinu 17 lidí unesl v polovině října gang 400 Mawozo, který žádal výkupné jeden milion dolarů (zhruba 22,5 milionu korun) za každé rukojmí.

Podle mluvčího organizace Westona Showaltera se skupině, ve které byly i dvě malé děti, podařilo uprchnout v noci poté, co odlákala pozornost únosců. O útěk se skupina pokusila několikrát. "Nacházeli jsme se na území gangů," citoval mluvčí jednoho z unesených. Podle mluvčího skupina ušla zhruba 16 kilometrů, a to částečně v hustém lese a trní, uvedla agentura AFP. Po rozbřesku narazila na lidi, kteří jí pomohli a umožnili jí si zavolat o pomoc.

Mluvčí křesťanské organizace citoval výpovědi lidí, kteří se ve čtvrtek dostali na svobodu. Bývalá rukojmí ale před novináře nevystoupila.

Gang 400 Mawozo, který patří k nejobávanějším kriminálním skupinám na Haiti, unesl skupinu 17 lidí, mezi nimiž byly i děti, po návštěvě sirotčince. Dospělí byli křesťanští misionáři z USA a Kanady. Pět lidí únosci osvobodili v listopadu a na začátku prosince.

Podle Showaltera únosci proti rukojmím nepoužili násilí. Dospělí ale strádali hladem a nedostatkem pitné vody a spánku. Dětem se ale únosci snažili sehnat dostatek jídla a pití.

Náboženská organizace a haitská policie původně tvrdily, že gang rukojmí propustil. CAM uspořádala sbírku mezi věřícími na zaplacení výkupného. Mluvčí organizace ale dnes odmítl uvést, zda se nějaká platba únoscům uskutečnila.

Haiti se s násilím gangů a únosy potýká dlouhodobě, počty únosů ale letos výrazně vzrostly. V tomto případě navíc i místní úřady překvapilo, jak velkou skupinu gang unesl. Ozbrojené gangy unášejí nejen cizince, ale i místní pouliční prodejce, studenty, policisty, jeptišky či kněze.

Haiti je nejchudší americkou zemí a sužuje jej také politická nestabilita. Země už dva roky nemá funkční parlament a od léta jí vládne premiér, protože prezidenta Jovenela Moïseho letos v červenci zavraždilo v jeho domě komando kolumbijských žoldnéřů. Zatím není jasné, kdo si tento zločin objednal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)