Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel zastánce česko - německého smíření Mons. Anton Otte

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 29. prosince 2021 17:05
Zemřel zastánce česko - německého smíření Mons. Anton Otte

Anton Otte
Autor: nakladatelství Vyšehrad

Praha - Ve středu 29. prosince zemřel ve věku 82 let emeritní probošt vyšehradské kapituly Mons. Anton Otte a zástance česko - německého usmíření. Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka  označil skon Otteho za smutnou zprávu nejen pro přátele česko-německého porozumění.Otte se narodil v německé rodině, která však po druhé světové válce oproti původnímu záměru nebyla odsunuta, jeho otec byl nicméně v roce 1946 lidovým soudem odsouzen k trestu smrti a popraven.

Po maturitě, kterou složil v roce 1957 v Jeseníku, nedostal doporučení ke studiu na vysoké škole, a proto pracoval od roku 1958 v textilní továrně v Krnově až do roku 1960, kdy odešel do Západního Německa. Tam studoval v letech 1960 až 1967 teologii postupně v německém městě Königstein im Taunus, ve Vídni a v Bamberku. Poté, co 29. června 1967 přijal v Bamberku kněžské svěcení, působil v letech 1967-1974 jako kněz v Ebermannstadtu a Heiligenstadtu, následně až do roku 1980 jako učitel náboženství a v letech 1980-1998 jako vězeňský kaplan v Bayreuthu a Norimberku.

V letech 1991 až 1996 byl vedoucím pražské kanceláře německého spolku Ackermann - Gemeinde, který usiluje o smíření Čechů a Němců na křesťanském základě. V roce 1996 tehdejší český prezident Václav Havel ocenil Otteho přínos ve prospěch česko-německých vztahů Řádem Tomáše Garrigua Masaryka. O dva roky později obdržel v Německu Velký spolkový kříž za zásluhy. 

V prosince 2001 byl jmenován čestným kanovníkem Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě a v květnu 2005 pak jejím sídelním kanovníkem; od července 2010 do září 2011 byl také jejím děkanem a 5. září 2011 byl zvolen jejím proboštem. V lednu 2001 ho Jan Pavel II.  jmenoval papežským kaplanem.

V roce 2015 obdržel čestné občanství svého rodného města Vidnava v okrese Jeseník za celoživotní přínos v rozvíjení česko-německých vztahů. 

V roce 2018 vyšla kniha rozhovorů „Anton Otte Vzdálená Evropa?“ o životním příběhu Antona Otteho, kterou připravil Josef Beránek v nakladatelství Vyšehrad.

Podle serveru cirkev.cz Anton Otte zemřel v Německu, kde trávil v posledních dvou letech většinu času. Pohřební liturgie bude slavena v pátek 7. ledna v 9 hodin v katedrále svatého Petra a svatého Jiří v Bamberku (Německo), a v 11 hodin bude uložen do rodinného hrobu také v Bamberku. V sobotu 8. ledna bude slavena zádušní bohoslužba v 11 hodin v bazilice sv. Petra a Pavla na Vyšehradě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)