Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lednové ekumenické týdny modliteb jsou zaměřeny na tříkrálový příběh a slavení Šabatu

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 7. ledna 2022 17:02
Lednové ekumenické týdny modliteb jsou zaměřeny na tříkrálový příběh a slavení Šabatu

Ilustrační foto
Autor: facebookový profil Židovské obce v Praze

Praha, Brno, Ostrava - Církev po desetiletí začíná nový rok společně na modlitbách s prosbami za Boží působení, vedení a požehnání napříč denominacemi a společenstvími v jednolitých městech a komunitách. Tématem prvního letošního ekumenického týdne, tzv. Aliančního týdne modliteb od 9. do 16. ledna, je v letošním roce Šabat.  

Šabat jako čas k zastavení

Podle pořádající České evangelikální aliance Šabat znamená zastavení, čas k odpočinku, pauzu. Když nás Bůh jednou týdně vyzývá, abychom vše odložili, chce nám zachovat svobodu. Neměli bychom se nechat určovat svými starostmi, potřebami nebo prostředím, ale žít z důvěrného vztahu s naším Stvořitelem, uvádí ve své pozvánce pořadatelé. 

Smyslem tohoto Aliančního týdne modliteb 2022 nemá být protest proti práci o nedělích, ale příležitostí znovuobjevit svobodu uprostřed světa neúprosných požadavků a tlaku.

Věřící se každý den zaměří na jeden aspekt šabatu: identitu, zaopatření, odpočinek, soucit, připomínání si, radost, štědrost a naději. Podrobný průvodce modlitebním týdnem je ke stažení zde.

Týden modliteb za jednotu křesťanu je pravidelně na konci ledna

Druhý ekumenický týden, tzv. Týden modliteb za jednotu křesťanů, pořádá Ekumenická rada církví (ERC) ve spolupráci s Českou biblickou konferencí od 18. do 25. ledna. Tématem týdne modliteb je verš „Viděli jsme na východě jeho hvězdu a přišli jsme se mu poklonit“ (Mt 2,2). Průvodce k týdnu modliteb je k dispozici na webu ERC.

Týden modliteb zahájí studenti teologických fakult v pražském kostele Církve československé husitské sv. Václava na Zderaze v Reslově ulici v úterý 18. ledna. 24. ledna v 18.00 hod se pak v kostele sv. Vojtěcha v Praze 6-Dejvicích bude konat závěrečná bohoslužba za účasti představitelů církví. Předsedajícím bude Jan Graubner, olomoucký arcibiskup a předseda ČBK a kazatelem Tomáš Tyrlík, biskup Slezské církve evangelické augsburského vyznání a předseda ERC. Ekumenické bohoslužby se konají i na řadě dalších míst po celé České republice.

Výběrem tématu a přípravou návrhu textů pro týden modliteb v roce 2022 byla pověřena Rada církví Blízkého východu se sídlem v libanonském Bejrútu.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 46)