Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelický kostel ve Mšeně byl prohlášen za kulturní památku

Kraje: Středočeský / kir / Vlastní zpráva / 11. ledna 2022 13:02
Evangelický kostel ve Mšeně byl prohlášen za kulturní památku

Evangelický kostel ve Mšeně
Autor: Jan Kirschner

Mšeno - Městečko Mšeno při hranici chráněné krajinné oblasti Kokořínsko proslulo souborem hodnotných meziválečných staveb. Zejména velkolepá škola nedaleko evangelického kostela, nebo městské lázně ve stylu art déco, jsou ojedinělými architektonickými díly. Mezi zajímavé stavby se řadí také evangelický kostel, který byl v minulém roce prohlášen za kulturní památku. Ministerstvo kultury v prohlášení ocenilo, že se chrám zachoval téměř ve své původní podobě. Magazín Christnet o tom informoval místní farář Michal Šimek.

Strohou stavbu s hranolovou věží a s válcovým kolumbáriem, s důrazem na působení elementárních geometrických tvarů, projektoval a stavěl v polovině 30. let 20. století zdejší stavitel a evangelík František Švihálek, který přizval ke spolupráci Josefa Holuba, místního zednického mistra. "Autor sice nebyl architekt, ale vytvořil vyvážené dílo puristicko-funkcionalistické architektury vysoké kvality, převyšující úroveň mnohých jiných sborových staveb, stavěných většinou svépomocí", napsal pro časopis Český bratr Jan Kirschner, který se mapování moderních staveb evangelických kostelů dlouhodobě věnuje. 

Strohý kostel s původním mobiliářem

Evangelický kostel ve Mšeně byl prohlášen za kulturní památku

Vitráž kalicha na fasádě kostela ve Mšeně
Autor: Jan Kirschner

Evangelický kostel s kolumbáriem a přilehlou farní budovou je situován východně od náměstí. Kostel je zděná stavba, sestává z lodi obdélného půdorysu se zajímavým šikmým zakončením, z hranolové věže a ze zaoblené nízké stavby kolumbária. V hlavním průčelí je vysoký vertikální okenní otvor s vitráží s motivem kalicha. Žlutá barva skla vyniká pod slunečními paprsky. Průčelí zakončuje prostý trojúhelný štít. Kolumbárium přiléhá celou svou šíří k hranolové hmotě věže. V horní čtvrtině obíhá úzký pás osmi obdélných okének, motiv typicky pro funkcionalistkou architekturu.

Působivý je především hlavní prostor lodi s kruchtou, v čele zakončený půlkruhovým obloukem. Za pozornost také stojí kompletně dochovaný chrámový mobiliář (lavice, stůl Páně, kazatelna, zvon). V chrámu zůstal dochován celistvý soubor původních dveří, včetně klik a kování. V objektu je i malá zimní modlitebna.

Evangelický purismus v republice

Moderní kostely Českobratrské církve evangelické z prvorepublikové doby jsou dnes často památkově chráněné. V celé republice je zapsáno několik staveb tohoto typu: kostel s farou v Lounech, kostely v Hrabové, Boskovicích, Brně Židenicích nebo v Praze Střešovicích. Z dalších, nechráněných sakrálních staveb evangelické církve z meziválečného období, mšenskému kostelu stylově odpovídají ještě kostely v Dobříši, Poličce nebo mohutnější stavby ve Zlíně, Lanškrouně a Břeclavi. Podrobnosti o těchto stavbách uvádí webový portál www.mistareformace.cz.

Evangelická církev ve Mšeně má dlouhou tradici. Po vydání tolerančního patentu zdejší evangelíci náleželi pod sbor v Nebuželech, v roce 1905 došlo ve Mšeně k založení kazatelské stanice přímo ve městě a poválečné přestupové hnutí vedlo ke vzniku samostatného sboru v roce 1923. Za potěšitelné považují místí evangelíci to, že mohou sloužit lidem mimo sbor prostřednictvím různých kroužků, příměstských táborů, výstav a koncertů, nebo pořádáním netradičních bohoslužeb ve skalách Kokořínska. Blízkost z Prahy do krásné přírody v okolí pak může lákat k výletům spojených s ranní bohoslužbou (každou neděli v 10 hodin - v r. 2021).

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)