Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Czerny: Záchrana migrantů na moři je nejvyšší službou

Ze světa / kir / vaticannews, red. / 15. ledna 2022 12:07
Kardinál Czerny: Záchrana migrantů na moři je nejvyšší službou

Ilustrační foto - Uprchlíci připlouvají na italský ostrov Lampedusa
Autor: Flickr.com / Sara Prestianni

Vatikán - Úřadující prefekt vatikánského Úřadu pro integrální lidský rozvoj, kardinal Michael Czerny, se obrátil osobním listem k dobrovolníkům z organizace „Mediterranea“, v němž jim papežovým jménem vyslovuje podporu několik dní před zahájením nové mise lodi „Mare Jonio“. „Přijít na pomoc našim bratrům a sestrám migrantům je tou nejvyšší službou, kterou můžete nabídnout“, píše kardinál Czerny podle Vatikan News záchranářům.

Násilí v Libyi

Nové poselství papeže Františka, které zasílá prostřednictvím kardinála Czerného, přichází v době, v níž v oblasti Středomoří nepolevuje napětí. V noci z neděle na pondělí se v libyjském Tripolisu odehrála manifestace uprchlíků, kteří již měsíce protestují, aby získali mezinárodní ochranu. Demonstrace byla rozehnána libyjskými bezpečnostními silami, které pak odvedly více než 600 osob do vězeňského tábora Ain Zara.

Podle různých svědectví byla tato operace provedena násilným způsobem a tým Lékařů bez hranic ošetřil 68 osob zraněných při hromadném zatýkání. U sedmi zraněných, jak uvedla tato nevládní organizace, bylo nutné zajistit převoz do nemocnice. Gabriele Ganci, vedoucí libyjské mise Lékařů bez hranic, sdělil, že „během týdenní návštěvy střediska ošetřoval lidi s bodnými ranami, stopami po bití a lidi traumatizované násilným zatýkáním. Mezi nimi“, pokračuje Ganci, „byli i rodiče, kteří byli během akce zbiti a odděleni od svých dětí“. „Opět se ukazuje, jak jsou v Libyi všichni migranti nahodile a svévolně zadržováni, včetně těch, kteří žádají o ochranu v souladu s humanitárním právem“, komentovala situaci Ellen van der Velden, ředitelka operací Lékařů bez hranic.

Don Ferrari: rekordní počet odmítnutí

Rovněž Mattia Ferrari, kněz arcidiecéze Modena-Nonantola a kaplan neziskové organizace Mediterranea Saving Humans, informuje Vatican News o zatýkání migrantů v Tripolisu. Podle údajů, které tento kněz získal, libyjská policie v současné době pátrá také po osobách, které unikly zajetí. „V loňském roce byl zaznamenán rekordní počet odmítnutých migrantů“, vysvětluje o. Ferrari, „asi 30 tisíc lidí, které zastavila pobřežní stráž financovaná agenturou Frontex a Itálií“.

Lodě nevládních organizací se vracejí na moře

Mnoho lodí nevládních organizací se v těchto dnech připravuje na obnovení služby v centrální části Středozemního moře. Ze sicilského přístavu Augusta vypluje loď Geo Barents Lékařů bez hranic, přístav Trapani opustí loď Mare Jonio nevládní organizace Mediterranea, ale v témže přístavu v tomto týdnu italská pobřežní stráž administrativně zadržela loď Ocean Viking, plující pod norskou vlajkou, nevládní organizace Sos Mediterranée, která má na palubě lékařský tým Mezinárodního červeného kříže. Italské námořní orgány zjistily „několik nesrovnalostí technické povahy, jako např. ohrožení bezpečnosti posádky a osob nalezených na palubě během plavby“.

Frontex: 200 000 nelegálních migrantů v roce 2021

Agentura Frontex, Evropská agentura pro pohraniční a pobřežní stráž, mezitím potvrdila zvýšený příliv migrantů v loňském roce. V téměř dvou stech tisících případech, tedy o 57 % více než v roce 2020, se jednalo o nelegální migraci. Nárůst migrace je důsledkem ukončení pandemických omezení. Trasa přes centrální Středomoří se na celkovém počtu příjezdů do EU podílela jednou třetinou a v porovnání s předchozím rokem zaznamenala 83% nárůst. Nejčastější národností osob přicházejících do Evropy mimo pravidelné trasy je syrská, následuje tuniská, marocká, alžírská a afghánská. Také v roce 2021 tvořily ženy méně než 10 % příchozích, což je výrazný pokles oproti roku 2019, zatímco podíl nezletilých zůstal stabilní.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)