Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katoličtí biskupové poblahopřáli nově zvolené předsedkyni Evropského parlamentu

Ze světa / kir / Proglas, ČTK, red. / 19. ledna 2022 11:10
Katoličtí biskupové poblahopřáli nově zvolené předsedkyni Evropského parlamentu

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová
Autor: Wikipedia.org / Leila Paul / Creative Commons

Brusel -

Předseda Komise biskupských konferencí Evropské unie, lucemburský arcibiskup Jean Claude Hollerich, jménem uskupení poblahopřál Robertě Metsolaové ke včerejšímu zvolení do čela Evropského parlamentu (EP), uvádí zpravodajský server radia Proglas.

V prohlášení se uvádí, že s ní biskupové "měli možnost spolupracovat a oceňují její kvality. Těší se na pokračování součinnosti pro společné dobro, která přiblíží veřejné instituce evropským občanům, z mladých lidí udělá protagonisty evropské politiky a bude podporovat politiky zaměřené na lidskou osobu, rodinu a společenství". 

Generace Erasmus a Václava Havla

Roberta Metsolaová, nahradí v čele jediné přímo volené evropské instituce nedávno zesnulého Davida Sassoliho z Itálie. Kandidátka nejsilnější lidovecké frakce získala 458 hlasů z celkem 690 odevzdaných. Švédská zelená europoslankyně Alice Bahová Kuhnkeová získala 101 hlasů a španělská kandidátka krajní levice Sira Regová 57 hlasů. 

Nová předsedkyně v úvodním projevu připomněla odkaz Václava Havla. "Má generace nerozlišuje mezi starou a novou Evropou. Jsme první z generace (absolventů studijních programů) Erasmus a poslední z generace (Lecha) Walesy a (Václava) Havla. (…) Oslavujeme rozdílnost v Evropě, protože víme, že právě to nás posiluje, to nás činí jedinečnými. To nás dělá Evropany," uvedla nová předsedkyně, která dnes slaví 43. narozeniny.

V projevu dále vyzdvihla význam boje s klimatickými změnami a jeho neoddělitelnosti od hospodářství, o roli mládeže v dalším rozvoji Evropy nebo o roli žen nejen v politice. Vyjádřila také soustrast rodinám zavražděných novinářů Slováka Jána Kuciaka a Malťanky Daphne Caruanaové Galiziaové, kteří podle ní bojovali za pravdu.

Politička z ostrova s přísnou protipotratovou politikou

Metsolaová, která pochází z ostrova Malta, ještě pred volbou ve svém kandidátském projevu jako jediná konkrétně zmínila zahraniční politiku. EP podle ní musí reagovat na aktuální hrozby, jako je situace v Bělorusku nebo na Ukrajině. Otázky novinářů směřovaly na její postoj k potratům, k čemuž se politička a matka čtyř dětí vyjadřuje jen velmi zdrženlivě.  Metsolaová stejně jako v minulosti uvedla, že se v této otázce bude řídit názorem většiny v parlamentu.  V její rodné zemi jsou protipotratové zákony jedny z nejpřísnějších v Evropě.

Charanzová obhájila funkci místopředsedkyně EP, pirát Kolaja z boje odstoupil

Po volbě předsedy následovala volba místopředsedů, hlasování kvůli pandemii covidu-19 probíhalo poprvé na dálku. Dita Charanzová zvolená za ANO obhájila funkci místopředsedkyně. Stala se tak první představitelkou Česka, která bude zastávat tuto pozici po dobu celých pěti let volebního mandátu. Pirát Marcel Kolaja z frakce zelených v prvním kole volby neuspěl a z volby odstoupil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)